TIPS & GUIDER

Advent

Advent firas under de fyra söndagarna innan  julafton. För många påbörjas då julfirandet och så även det kristna kyrkoåret. Det latinska ordet advent betyder “ankomst” och syftar på födelsen av Jesus Kristus.
De flesta av oss tänder det första ljuset i ljusstaken vid söndagsfrukosten, en fridfull stund tillsammans med nära och kära.

Julskyltningen har dock redan pågått några månader i butikerna, går vi tillbaka till farmors mors tid så var julskyltningen först på söndagen före julafton. Äldre generationer pratar fortfarande om skyltsöndagen, under 50-talet så skyltades det även under första och andra advent. I det gamla bondesamhället användes ordet julfasta som var detsamma som advent. Det var då all härlig julmat skulle förberedas. Bland annat julgrisen som slaktades runt första advent.

Inom den kristna kyrkan inleder advent väntan på Jesu födelse. Långt tillbaka var advent en tid av fasta, att främst avstå från kött men även att vara sparsam med annat matintag. Avsikten med fastan var att fysiskt manifestera Herrens glädjerika ankomst.

Just fastan vid advent försvann under reformationen på 1500-talet (övergången från den katolska kristendomen till den protestantiska). Många förknippar fortfarande julfirandet med lutfisk som blötlades på Annadagen den 9 december. Det är ett minne från just tiden med julfastan. Advent är tänkt som en tid av stillhet, hänsyn och ödmjukhet. Och förr förbjöds bröllop under den här tiden och man skulle heller inte vara högljudd eller bullrig.

Adventsstjärnan
Man har kunnat datera ordet adventsstjärna i svenskan från år 1923 och något senare kom även försäljningen att skjuta i höjden. Adventsstjärnan är en symbol för Betlehemsstjärnan som vägledde de tre vise männen till stallet, där Jesusbarnet låg i krubban. I Sverige så hänger eller står julstjärnan i nästan samtliga fönster som en stark julsymbol.

Men adventsstjärnan tillverkades under 1880 talet i Tyskland. I en kristen skola så skapades den upplysta pappersstjärnan av elever och lärare. Efterhand börjades de masstillverkas i hopfällbar form och elektrifieras.

Emelie Johansson

Vill du läsa mer?
Från Kokslov till Sportlov

Från Kokslov till Sportlov

En resa genom historien om Vinterlovet Ursprunget till sportlovet går tillbaka till 1940 när Bränslekommissionen i Sverige införde det första s k kokslovet. Under andra världskriget var kol och koks, de bränslen som användes för att värma skolorna, kraftigt...

Askonsdagen – början på fastan

Askonsdagen – början på fastan

Askonsdagen 14 februari, på Latin dies cinerum, är den första dagen i fastetiden. Den har fått sitt namn efter den välsignade aska som ströddes på de botgörare som fick lämna kyrkan för att igen få tillträde efter absolution på skärtorsdagen. Under fastan avstår man...

Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag

Alla Hjärtans dag 14 februari – Be my Valentine En ny tradition importerad från USA, som så mycket annat, firas med blommor, konfekt och att bli utbjuden på ”date”. I USA säger man ”Will you be my Valentine?” Här säger vi vanligtvis ”Glad alla hjärtans dag”. VEM VAR...

NATTEN VAR STOR OCH STUM – Lucia en mörk historia

NATTEN VAR STOR OCH STUM – Lucia en mörk historia

Lucia Innan jag började gräva i Lucia och dess firande hade jag inte en susning om hur komplext det skulle bli. Lucia var ett helgon som stammade från Sicilien och ska ha levt på 300-talet. Enligt Svenska kyrkan var hon född i Syrakusa omkring 280 e kr. Det är...