ARTIKLAR

Psykiatriveckan i Uppsala 2024

Psykiatriveckan i Uppsala 2024

Tema samsjuklighet
5 -7 november

Psykiatriveckan 2024 genomfördes av Hjärnkoll Uppsala län i samarbete med FoU socialtjänst, Funktionsrätt Uppsala, Psykiatrin Akademiska sjukhuset, NSPH, Studieförbundet Vuxenskolan, BRiU Uppsala län och Initcia med medel från Region Uppsala.

I år hölls föreläsningarna i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler. Samtliga föreläsningar sändes live via Zoom och de kommer även att läggas ut på Hjärnkolls youtube-kanal.

År 2023 var Psykiatriveckans tema samsjuklighet. Med samsjuklighet menas att en individ lever med flera diagnoser eller annan problematik. Det innebär att ha psykisk ohälsa i kombination med andra diagnoser, psykiska såväl som fysiska, eller beroendeproblematik. Psykiatriveckan 2024 fortsatte på temat samsjuklighet. Fokus för i år låg på beroende, somatik, stigma och samskapande lösningar.

På premiärdagen den 5 november var inriktningen Samsjuklighet och beroendeproblematik genom livet samt vilken hjälp som finns att få. Moderator var Åsa Magnusson som är biträdande verksamhetschef för beroende- och neuropsykiatrin på Akademiska sjukhuset. Föredragen handlade om samhälleliga förändringar rörande äldre och alkoholkonsumtion, verksamheten Team Maria samt Husläkarmottagning i Uppsala för hemlösa och sprutbyte.

Rubriken för föreläsningarna 6 november var Hela människan vid samsjuklighet. Dagens moderator var Gunilla Ekholm, Hjärnkollambassadör. Ämnen som berördes var stuprör inom vård och omsorg, palliativ vård, jämlik vård för kvinnor i hemlöshet, bemötande av personer med psykisk ohälsa som söker somatisk vård, och VR som kompletterande behandling till PTSD.

Föreläsningarna 7 november gick under rubriken Svårigheter och möjligheter – nu och framåt. Michael Jestin, ombudsman Funktionsrätt Uppsala kommun, var moderator. Det talades bland annat om fysisk aktivitet för en bättre hälsa och Samsjuklighetsutredningen.

 

Psykiatriveckans öppningsdag 5 november – en sammanfattning

Årets Psykiatrivecka öppnades med en inledning av Kurt Nyberg och Petra Rohrer från Hjärnkoll i Uppsala län. Efter att åhörarna fått ta del av en personlig berättelse om ett övervunnet bensodiazepinmissbruk följde tre mycket informativa föreläsningar om cirka 30 minuter vardera.

Föreläsningen om äldre, samsjuklighet och alkohol hölls av Maria Holstad Högberg, överläkare för äldrepsykiatriska öppenvårdsteamet. Alkoholbruket för åldersgruppen 65 – 85 år har ökat och likaså den alkoholrelaterade dödligheten. Äldre är känsligare för alkohol och en stor del har i kombination med alkoholproblematik även psykiska och/eller fysiska problem. Det är primärvården som får behandla effekterna av detta och även socialtjänsten får dra ett tungt lass. Vikten av individuell anpassning och parallell behandling för att komma åt problemen poängterades.

Efter Holstad Högbergs föredrag tog Ruby Hansen och Martin Sundberg Ståhl från Team Maria vid för att tala om ungdomar med samsjuklighet. Team Maria är ett samarbete mellan kommun och region, närmare bestämt barn- och ungdomspsykiatrin, vuxenpsykiatrin och socialtjänsten. Målgruppen är ungdomar 13-20 år där det finns misstanke om substansbruk eller beroende i kombination med psykisk ohälsa eller misstanke om neuropsykiatriska diagnoser. Team Maria kartlägger drog- och alkoholbruk, den sociala situationen samt utreder neuropsykiatriska diagnoser och psykisk ohälsa. När utredningen är slutförd görs en utvärdering och vidare åtgärder ses över. Ruby och Martin berättade också om olika droger och konsekvenser av dem.

Avslutningsvis berättade Manuel Zanzi, specialistläkare inom beroende och neuropsykiatri, om mottagningen för hemlösa och sprutbyte. Husläkarmottagning i Uppsala för hemlösa är en primärvårdsinsats på basalnivå. Många hemlösa känner sig stigmatiserade och att de inte får den vård de har rätt till. På Husläkarmottagningen för hemlösa kan de få hjälp med att ta kontakt med specialistmottagningar och kommunen om olika insatser. Sprutmottagningen erbjuder personer som injicerar droger möjligheten att byta ut använda sprutor och kanyler. Mottagningens uppgift är inte att “bota” beroende, utan att undvika spridning av hepatit C och HIV. Manuel berättade också om insatsen Bostad först. Hemlösa som har fått en bostad via denna modell får en grundtrygghet som gör det lättare för dem att förändra sina liv. Av den anledningen behöver Bostad först sättas in i ett tidigare skede.

 

Reflektioner

Programmet för Psykiatriveckan 2024 var en fortsättning på förra årets tema: samsjuklighet. Det var ett bra val i och med att samsjuklighet är ett omfattande och viktigt ämne som behöver uppmärksammas och som det behövs mer kunskap om. Individer som lider av samsjuklighet är en särskilt utsatt grupp. Att inte se och behandla hela människan kan orsaka onödigt lidande och i längden också utgöra en större kostnad för samhället.

Föreläsningarna som hölls på Psykiatriveckans premiärdag avhandlade flera viktiga ämnen inom området. Samtliga var mycket intressanta och faktaspäckade.

En föreläsning som utmärkte sig var Team Marias. Informationen om verksamhetens arbete var upplyftande och gav hopp om framtiden. Den visade verkligen på vikten av tidiga och samordnade insatser.

Att besöka Psykiatriveckan var en mycket positiv upplevelse. Nu besöktes endast premiärdagens föreläsningar, men det är sannolikt att de efterföljande dagarnas föreläsningar var lika informativa och höll samma goda kvalitet.

Årets Psykiatrivecka i Uppsala är slut, men en ny chans ges nästa år. Psykiatriveckan är ett årligen återkommande arrangemang under november månad. Att besöka den rekommenderas varmt. Psykiatriveckan uppnår nämligen sitt syfte: att öka förståelsen och kunskapen om psykisk hälsa, psykiska besvär och psykiatriska tillstånd.

 

Bild från (H)järnkoll Uppsala län

Vill du läsa mer?
Påsk på Gratis Uppsala 2025

Påsk på Gratis Uppsala 2025

Påsk på Gratis Uppsala: Nu är det dags för påsk här i Uppsala län så här kommer en liten artikel om påsken och  även flera roliga påskaktiviteter: Påsken – vårens och livets högtid Påsken är inte som andra högtider, den ständigt återkommande ägg- och-sill-maten till...

Bibliotek i Uppsala – Nyöppnat bibliotek i Rosendal

Bibliotek i Uppsala – Nyöppnat bibliotek i Rosendal

Tycker du om att läsa? Vill du gå på gratis evenemang såsom författarträffar, föreläsningar eller delta i en bokcirkel? Har du behov av att skriva ut papper, men saknar skrivare själv? Alla dessa behov kan tillfredsställas genom ett besök på ett av Uppsalas (eller...

Litterära tisdagar hos Chimära

Litterära tisdagar hos Chimära

På vad som är på god väg att bli Uppsalas bokgata, på Dragarbrunnsgatan 53, ligger Chimära Bokhandel och Butik. I det gamla Omnikvariatet, öppnas dörren till en egen liten värld, det är ingången till dekadensen. Det är färgglatt i dova färger, på de rödbruna väggarna...

Utflykt i Norra Lunsen

Utflykt i Norra Lunsen

I den här artikeln tipsas om Norra Lunsens naturreservat och mer specifikt området kring Stordammen. Stordammen är ett vattendrag i skogen bara ett par kilometer från Sävja och Bergsbrunna. På våren brukar här änder häcka och artikelförfattaren har skådat en och annan...