TIPS & GUIDER

Midsommarhelgen är väl ändå Sveriges populäraste högtid! Nätterna är långa och ljusa, barnen har sommarlov och för många vuxna stundar välbehövliga semestrar. Midsommarfirandets traditioner har inte så många influenser utifrån utan har till stor del utformats av befolkningen. Kanske är det därför den är så starkt förknippad med gemenskap och svensk identitet. Det finns till och med de som anser att vi borde avskaffa Sveriges nationaldag den 6 juni och istället förlägga den till midsommar.

Ursprungligen var midsommarfirandet en kristen högtid som infördes på 400-talet för att fira Johannes döparens födelse. Midsommardagen inföll av den anledningen alltid den 24 juni, men 1953 infördes istället rörliga datum. Därav inträffar alltid midsommarafton på en fredag och midsommardagen på en lördag mellan den 19 och 26 juni.

Ordet midsommar betyder “mitt i sommaren”. Det finns dokumenterat att midsommar har firats sedan medeltiden för att fira övergången mellan vår och sommar. Redan då förekom företeelsen med en lövad stång. Denna stång kallades för “majstång” och det kommer sig av att ordet “maja” betyder att smycka med löv. Det är inte helt säkert varifrån denna tradition kommer, men det är troligt att den har importerats från Tyskland.

Övergången till det moderna midsommarfirandet hade sin början någon gång kring mitten av 1800-talet. Det var medelklassen som införde traditionen med en midsommarstång i form av ett lövat kors och dans kring den. Det var även medelklassen som under 1900-talet introducerade färskpotatis och jordgubbar till högtidens standardmeny. Den starka traditionen med jordgubbar kom dock så sent som i mitten av 1950-talet.

Midsommar infaller i samband med sommarsolståndet när solen står som högst på himlen. Det gör att midsommarafton är en av årets ljusaste nätter. Enligt den gamla folktron var detta förknippat med magi och övernaturliga väsen och man trodde bland annat att växter fick magiska krafter. De medicinska växterna menades få extra läkande krafter och torkades för framtida medicinskt bruk medan andra växter användes för att sia om framtiden.
En sedvänja som lever kvar än idag är att lägga sju eller nio olika sorters blommor under huvudkudden för att drömma om vem man kommer att gifta sig med. Att det är just 7 eller 9 blommor är ingen tillfällighet eftersom dessa siffror är så kallade magiska tal som troddes ha ett samband med övernaturliga krafter


Tips på midsommarfiranden i länet

Runt om i länet finns det ett flertal traditionella midsommarfiranden som är gratis och dit alla är välkomna. Exempel på arrangörer är Husby-Sjutolfts hembygdsförening, Raggarö hembygdsförening, Rasbokils hembygdsförening och Wattholma Kultur- och hembygdsförening. Går du och din partner i giftastankar? Uppsala kommuns midsommarfirande i Ulleråker erbjuder utöver traditionellt firande även drop-in vigsel!
Det finns också arrangörer som tjuvstartar firandet redan på torsdagen med att klä midsommarstången. Tre exempel är Vittinge hembygdsförening, Vänge hembygdsförening och Öregrunds hembygdsförening.

Önskas lite mer drag i firandet rekommenderas dragkampen i Vattholma på midsommardagen. Mot en liten avgift får man se en ärofylld kamp mellan Rasbo, Rasbokil och Vattholma. Att varje lag klär ut sig utifrån eget tema gör upplevelsen extra festlig. Att Nassim al Fakir uppträder under dagen är ett annat roligt inslag. Huvudarrangör är Wattholma Kultur- och hembygdsförening.

 

Trevlig midsommar!

Anna

 

 

Vill du läsa mer?
”Vilket vackert sår…” – Syfilis i kropp och samhälle

”Vilket vackert sår…” – Syfilis i kropp och samhälle

Nyhetsredaktionen tipsar:  ”Vilket vackert sår…” – Syfilis i kropp och samhälle   Utställning Pågår till och med 30 november Medicinhistoriska museet, Uppsala Det må verka aningen makabert med en utställning om könssjukdomen syfilis, men låt er inte avskräckas för...

Släpp dårarna loss – det är vår!

Släpp dårarna loss – det är vår!

Ja, jag vet att det korrekta uttrycket är att släppa fångarna loss, men en gång per år sker det någon form av masspsykos i Uppsala stad. Jag talar såklart om sista april, den dag som i en stor del av landet benämns Valborg. Alkoholen flödar från tidig morgon till sen...

1:a maj

1:a maj

Första maj är sedan länge arbetarrörelsens högborg. Sedan Haymarket-massakern är första maj förknippat med kampen för 8-timmars arbetsdag. Haymarket- massakern inträffade den 4 maj 1886 när arbetare demonstrerade och någon kastade en bomb mot ingripande poliser. Åtta...