TIPS & GUIDER

Därför mår man bra av att baka – forskningen visar

Tycker du om att baka så är det bara att plocka fram bunken och börja – bakning är nämligen bra för hälsan.
Människor som bakar mår bättre, visar forskning.
– Att baka för andra kan göra att man mår bättre, och bidra till minskad stress och göra att man känner att man gör något bra för världen, säger professorn Donna Pincus.

Att baka bullar hela tiden kan man tänka inte alltid är det mest hälsosamma för kroppen – men att baka är bra för den mentala hälsan, och något som ska uppmuntras, visar forskning.

Människor som bakar mår i många fall bättre än de som inte gör det, och det finns flera olika anledningar till det.

Ett skäl till att baka är att bakningen är en kreativ process, som kan göra att man får fram sina mer artistiska sidor.

– Bakning har fördelen att det låter folk vara kreativa. Det finns mycket litteratur om kopplingen mellan kreativt uttryck välmående överlag. Oavsett om det är målning, att göra musik eller bakning, så finns det en avstressande effekt som folk får när de har ett sätt att uttrycka sig själv på, säger psykologiprofessorn Donna Pincus.

Bakning gör att man mår bättre – och samtidigt hjälper andra
För många fungerar bakning också som ett sätt att slappna av och koppla bort omvärlden – en slags mindfulness eller meditation. Det hjälper mot ångest och stress.

– Bakning kräver ens fulla uppmärksamhet. Man måste mäta, och fokusera rent fysiskt på att kavla ut degen. Om du fokuserar på dofter och smaker, att vara närvarande med vad du skapar, så kommer den sinnesfriden i att vara närvarande i ögonblicket att minska på stressen, säger Donna Pincus.

Bakning kan också fungera som ett sätt att visa uppskattning eller hjälpa andra. Att känna att man hjälper eller gör något bra för andra, kan också göra att man mår bättre själv, just för att känslan av att man fyller syfte blir mer intensiv.

– Att baka för andra kan göra att man mår bättre, och bidra till minskad stress och göra att man känner att man gör något bra för världen, vilket kan öka en känsla av meningsfullhet i livet och kontakt med andra människor, säger Pincus till Huffington Post.

Källa: https://www.femina.se/mat-och-dryck/darfor-mar-man-bra-av-att-baka-forskningen-visar/7324326

Vill du läsa mer?
Kulturnatten på Bror Hjorths hus

Kulturnatten på Bror Hjorths hus

Bild: Bror Hjorths hus Bror Hjorths hus har öppet kl. 12-20 på Kulturnatten. Fri entré. Program kl. 12.30-13.00 Familjevisning: Vad gillade Bror Hjorth? Familjevisning av Bror Hjorths konst ca 20 min. Följs av skulpturverkstad för små och stora (drop-in). Gratis. kl...

Min vän, konstnären John Wirsjö

Min vän, konstnären John Wirsjö

Vid sidan om jobbet umgås jag med konstnären John Wirsjö. Jag började mitt intresse för konst med ett inredningsintresse och på väggar måste det ju hänga lite tavlor. John och jag träffades ungefär samtidigt, när båda hade lite kris. Men som vi brukar säga, det blir...

KULTURNATTEN UPPSALA 2023!

KULTURNATTEN UPPSALA 2023!

Sveriges största kulturnatt äger rum 9 september 2023! Välkommen till KULTURNATTEN UPPSALA 2023! Vad är du intresserad av i år? Uppsalas största kulturmanifestation, Kulturnatten, är ett årligt återkommande evenemang arrangerat av Uppsalas kulturarbetare, kultur- och...

Låtskrivaren

Låtskrivaren

Min vän på jobbet Fredrik, jobbar utöver Initcia med musik, han har en fin studio i främre Luthagen, han känner alla i branschen. Hans teori om 6 degrees of separation gäller menar han, att några få steg, alltså att en person känner en andra , och den en tredje osv...