TIPS & GUIDER

Därför mår man bra av att baka – forskningen visar

Tycker du om att baka så är det bara att plocka fram bunken och börja – bakning är nämligen bra för hälsan.
Människor som bakar mår bättre, visar forskning.
– Att baka för andra kan göra att man mår bättre, och bidra till minskad stress och göra att man känner att man gör något bra för världen, säger professorn Donna Pincus.

Att baka bullar hela tiden kan man tänka inte alltid är det mest hälsosamma för kroppen – men att baka är bra för den mentala hälsan, och något som ska uppmuntras, visar forskning.

Människor som bakar mår i många fall bättre än de som inte gör det, och det finns flera olika anledningar till det.

Ett skäl till att baka är att bakningen är en kreativ process, som kan göra att man får fram sina mer artistiska sidor.

– Bakning har fördelen att det låter folk vara kreativa. Det finns mycket litteratur om kopplingen mellan kreativt uttryck välmående överlag. Oavsett om det är målning, att göra musik eller bakning, så finns det en avstressande effekt som folk får när de har ett sätt att uttrycka sig själv på, säger psykologiprofessorn Donna Pincus.

Bakning gör att man mår bättre – och samtidigt hjälper andra
För många fungerar bakning också som ett sätt att slappna av och koppla bort omvärlden – en slags mindfulness eller meditation. Det hjälper mot ångest och stress.

– Bakning kräver ens fulla uppmärksamhet. Man måste mäta, och fokusera rent fysiskt på att kavla ut degen. Om du fokuserar på dofter och smaker, att vara närvarande med vad du skapar, så kommer den sinnesfriden i att vara närvarande i ögonblicket att minska på stressen, säger Donna Pincus.

Bakning kan också fungera som ett sätt att visa uppskattning eller hjälpa andra. Att känna att man hjälper eller gör något bra för andra, kan också göra att man mår bättre själv, just för att känslan av att man fyller syfte blir mer intensiv.

– Att baka för andra kan göra att man mår bättre, och bidra till minskad stress och göra att man känner att man gör något bra för världen, vilket kan öka en känsla av meningsfullhet i livet och kontakt med andra människor, säger Pincus till Huffington Post.

Källa: https://www.femina.se/mat-och-dryck/darfor-mar-man-bra-av-att-baka-forskningen-visar/7324326

Vill du läsa mer?
Bland silluncher och vårsånger

Bland silluncher och vårsånger

Hålltider för Valborg/sista april i Uppsala: 10.00 Forsränningen i Fyrisån 13.30 Wijkmanska Blecket spelar framför Carolina Rediviva 15.00 (Prick!) Mösspåtagningen i Carolinabacken 15.02 OD:s konsert på trappan till Carolina Rediviva 21.00 Vårsånger och tal vid...

Luciasånger

Luciasånger

Här har vi samlat några klassiska luciasånger till årets Luciafirande. På följande sida finns det många fler: https://www.xn--julsnger-d0a.se/luciasanger/ Vill man lyssna på sångerna kan man klicka på Youtube-länken under varje sångtext. Goder morgon i denna sal Goder...

Luciafirandets historia

Luciafirandets historia

Luciafirandet i Sverige har en brokig bakgrund med flera influenser. Det äldsta belägget för en vitklädd Lucia som uppvaktar på morgonen är från år 1764, på Horns ett högreståndsboställe i Västergötland. Denna Lucia hade änglavingar och bar ljusstakar i händerna....

Alfred Nobel och Nobeldagen

Alfred Nobel och Nobeldagen

Nobeldagen infaller varje år den 10e december på Alfred Nobels dödsdag. Den anordnas av Nobelstiftelsen. Nobelstiftelsen är en privat stiftelse som upprättades 1900 baserat på Alfred Nobels testamente och de grundstadgar som fastställdes i anslutning till testamentet....