TIPS & GUIDER

Alfred Nobel och Nobeldagen

Nobeldagen infaller varje år den 10e december på Alfred Nobels dödsdag. Den anordnas av Nobelstiftelsen. Nobelstiftelsen är en privat stiftelse som upprättades 1900 baserat på Alfred Nobels testamente och de grundstadgar som fastställdes i anslutning till testamentet. Dess primära syfte är att säkra att intentionerna i Alfred Nobels testamente uppfylls.

När Alfred Nobel är 62 år gammal skriver han sitt testamente. I det skriver han att en stor del av hans tillgångar ska placeras i en fond och att den årliga räntan från fonden ska användas till ett pris till ”dem, som under det förlupne året hafva gjort menskligheten den största nytta.” Han skriver också att priset ska gå till den person som förtjänar det mest – ”antingen han är skandinav eller ej”. Enligt Alfred Nobels testamente ska priset delas ut i fem kategorier: fysik, kemi, fysiologi eller medicin, litteratur och fred. Han skriver också vilka som ska utse pristagarna. Fysik- och kemipriset ska delas ut av Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm, medicinpriset av Karolinska Institutet, litteraturpriset av Svenska Akademien och fredspriset av en grupp om fem personer valda av Norska Stortinget.

Alfred Nobel föddes i Stockholm den 21 oktober 1833. Hans far, Immanuel, var uppfinnare och det var i faderns fotspår som Alfred skulle gå, även om han drömde om att bli författare när han växte upp. När han var nio år flyttade Alfred med sin mor och sina bröder till S:t Petersburg, där fadern arbetade sedan ett par år tillbaka. Sönerna kunde få privatundervisning i hemmet. Vid 17 års ålder gjorde Alfred en längre studieresa i Europa och Amerika och fördjupade sina kunskaper i kemi och teknik ännu mer. Ett par år senare flyttade även Alfred hem till Sverige.

Alfred Nobel är känd över hela världen som uppfinnaren av dynamiten. Han utvecklade även andra sprängmedel. Samtidigt ägnade han mycket tid åt att bygga upp en stor industri kring sina uppfinningar. Mot slutet av Alfred Nobels liv fanns ett hundratal fabriker med direkt eller indirekt koppling till de bolag han grundat.

San Remo i Italien blev Alfred Nobels sista hem. Här slog han sig ner i slutet av sitt liv och det var här han dog den 10 december 1896. Hans uppfinningar hade gjort honom oerhört förmögen. Han hade många släktingar men ingen fru och inga barn. Alfred Nobel fick en idé om att skapa ett pris för att belöna kreativa personer som bidragit till ”mänsklighetens största nytta.” Nobelpriset blev Alfred Nobels sista bidrag till eftervärlden.

Det första Nobelpriset delades ut 1901. Sedan 1926 delas det ut i Konserthuset i Stockholm varje år den 10 december. Undantaget var under andra världskriget då världsläget gjorde att man ställde in prisutdelningen under två år. Vid Nobelprisutdelningen förändras scenbilden i Konserthuset avsevärt och särskilda textilier får ta plats i salen, som då pryds av blomsterdekorationer, med blommor hämtade direkt från San Remo enligt Alfred Nobels önskan. Priserna som delas ut i Konserthuset är fysik, kemi, medicin, litteratur och dessutom Sveriges Riksbanks pris till minne av Alfred Nobel, dvs ekonomipriset, som tillkom 1969. Varje pristagare får ta emot sitt pris – Nobelmedaljen och ett personligt, handmålat diplom – av H M K Carl XVI Gustaf.

Sedan efterföljs prisutdelningen av Nobelfesten i Blå Hallen i Stockholm. Den första Nobelfesten arrangerades redan 1901. Nobelstiftelsen bjuder in till en middag som är fyra timmar lång där man inte tillåts resa sig förutom om man ska på toaletten. Två ceremoniella skålar utbringas varje Nobelmiddag. En är till kungen och den andra utbringar kungen till Alfred Nobels minne. Efter middagen blir det dans i Gyllene salen. Kungen och Drottningen dansar inte så de reser sig och tågar ut tillsammans med honnörsbordet ca 22.30. Ungefär 7-8 min senare spelar orkestern en Wienervals i Gyllene salen. Gästerna reser sig och förflyttar sig dit.

Sedan 1978 ordnas en efterfest till Nobelfesten som kallas Nobel Night Cap. Den arrangeras roterande mellan Stockholms universitets studentkår, Tekniska Högskolans Studentkår, Handelshögskolans i Stockholm studentkår och Medicinska Föreningen. Efterfesten startar klockan 00.00. Kungafamiljen är alltid inbjudna, men det avslöjas inte om någon deltar. Det råder totalt fotoförbud och journalister släpps inte in.

Vi i Uppsala får varje år besök av nobelpristagarna då Uppsala universitet bjuder in dem till oss. Under besöket ger pristagarna föreläsningar där de berättar om sina upptäckter och forskning. Nobelföreläsningarna sker i december varje år och är öppna för allmänheten. Föreläsningarna kan följas på plats eller ses via streaming.

 

För den som vill veta mer om Nobeldagen:
Nobelprisets officiella hemsida: https://www.nobelprize.org/

Tillkännagivanden nobel 2022: https://www.svtplay.se/nobel-2022-tillkannagivanden

Möt årets Nobelpristagare: https://www.youtube.com/watch?v=dRVT40B-Uwo

Podd om Nobelfesten, från 2021: https://vinbetyget.se/podd-mat-och-vin/nobelfesten-maten-vinerna-priserna-och-skandalerna

Om festen i detalj: https://vett-och-etikett.com/vett-och-etikett.asp?tips=Nobelfesten

 

Om du vill veta mer om nobelpristagarnas föreläsningar i Uppsala:
https://www.uu.se/forskning/forelasningar/nobelforelasningar/

 

För den som vill gå på ljusfestival i Stockholm under Nobelveckan finns Nobel Week Lights. Läs mer här:
https://nobelweeklights.se/

 

Källor:
https://www.nobelprize.org/uploads/2018/08/annual-report-2020-sv.pdf

https://www.nobelprize.org/alfred-nobel/alfred-nobels-testamente/

https://nobelprizemuseum.se/wp-content/uploads/2019/12/Alfred-Nobel-faktatext.pdf

https://www.konserthuset.se/om-oss/var-verksamhet/prisutdelningarnas-hus/nobelprisutdelningen/

https://nobelprizemuseum.se/wp-content/uploads/2018/10/Nobelprislektionen_2018_AlfredNobel_Bildspelsmanus.pdf

https://www.uu.se/forskning/forelasningar/nobelforelasningar/

Vill du läsa mer?
Kulturnatten på Bror Hjorths hus

Kulturnatten på Bror Hjorths hus

Bild: Bror Hjorths hus Bror Hjorths hus har öppet kl. 12-20 på Kulturnatten. Fri entré. Program kl. 12.30-13.00 Familjevisning: Vad gillade Bror Hjorth? Familjevisning av Bror Hjorths konst ca 20 min. Följs av skulpturverkstad för små och stora (drop-in). Gratis. kl...

Min vän, konstnären John Wirsjö

Min vän, konstnären John Wirsjö

Vid sidan om jobbet umgås jag med konstnären John Wirsjö. Jag började mitt intresse för konst med ett inredningsintresse och på väggar måste det ju hänga lite tavlor. John och jag träffades ungefär samtidigt, när båda hade lite kris. Men som vi brukar säga, det blir...

KULTURNATTEN UPPSALA 2023!

KULTURNATTEN UPPSALA 2023!

Sveriges största kulturnatt äger rum 9 september 2023! Välkommen till KULTURNATTEN UPPSALA 2023! Vad är du intresserad av i år? Uppsalas största kulturmanifestation, Kulturnatten, är ett årligt återkommande evenemang arrangerat av Uppsalas kulturarbetare, kultur- och...

Låtskrivaren

Låtskrivaren

Min vän på jobbet Fredrik, jobbar utöver Initcia med musik, han har en fin studio i främre Luthagen, han känner alla i branschen. Hans teori om 6 degrees of separation gäller menar han, att några få steg, alltså att en person känner en andra , och den en tredje osv...