Firandet av Våffeldagen har en intressant och annorlunda bakgrund. Idag firas dagen oftast inte mer än att vi äter just våfflor. Dagen har dock sitt ursprung i Jungfru Maria bebådelsedag som är en kristen högtid. Högtiden firas nio månader före julafton då hon genom ärkeängeln Gabriel fick veta att hon var havande med Jesus.
Vårfrudagen är ett annat namn för Våffeldagen. Våffeldagen infaller samma datum varje år, den 25 mars. Namnet våffeldag kommer troligtvis från att vårfrudag uttalades felaktigt och blev till vafferdag. Därifrån gick det i vissa dialekter över till vaffeldag och vaffla som är en äldre variant av ordet våffla och med det var våffeldagen född. Vid den här tiden på året passade våffla dessutom bra. Förr i tiden hade man nämligen större tillgång till ägg och mjölk efter vintern och fastan och därmed fanns råvarorna så att våfflorna kunde lagas.
Recept på våfflor
100 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
4 dl mjölk
1. Blanda de torra ingredienserna.
2. Rör ner mjölken och vispa ordentligt för att undvika klumpar.
3. Tillsätt det smälta smöret.
4. Vispa ihop smeten och grädda i hett våffeljärn.
5. Servera våfflan med grädde och sylt eller tillbehör du själv tycker passa bra.
Bon appetit!