ARTIKLAR

Recension av Botaniska trädgården

Botaniska trädgården i Uppsala är Sveriges äldsta botaniska trädgård. 1787 beslöt Gustav III att donera Uppsala slottsträdgård till Uppsala universitet att användas som ny botanisk trädgård. Den gamla trädgården består till stor del av slottsträdgården som är anlagd av Carl Hårleman i barockstil. Du kan börja med att uppleva det härliga kvarteret med perenna växter.

Längs muren finns det väldigt vackra och ståtliga barrväxter från olika delar av världen. Det är som att kliva rakt in i en sagoskog i Narnia eller någon Harry Potterbok. Det är en magisk del av trädgården som man kan missa genom att bara passera träden. Så ett tips är att gå in där och njuta.

Allt ser väldigt omhändertaget och välskött ut.

Orangeriet är ett av få i Sverige som fortfarande används till sitt ursprungliga ändamål. Under vinterhalvåret står bara ett fåtal vackra träd där planterade i stora krukor, bland annat Linnés lagerträd. Härligt nog finns det en rejäl och häftig kaktussamling där också, med bland annat: ”Svärmors kudde” och Aloe Vera.

Den som vill lägga till 60 kr kan också se Tropiska växthuset. Det är en liten summa för att få se alla härliga växter som finns där. Insamlingsresorna till tropikerna och utbyte med andra botaniska trädgårdar har lett till att där finns ett par tusen olika arter. De odlas i fem rum, vart och ett anpassat för växter med särskilda krav. (Jag hade gladeligen tagit med mig ett par skott från dessa blommor hem.)

I den stora Victoriasalens damm fanns det ett flertal stora blad flytandes, det såg ut som att man skulle kunna gå på dom. Näckrosen är sen länge utblommad men det fanns några fina stora knoppar i mitten av dammen, kan det vara det varma vädret som har gjort att det kommer knoppar nu? Personligen njöt jag också av köttätande växten, indisk bomull, Papayaträdet och jätteorkidéer bland annat.

I Orkidéerummet kan du beskåda en hel mängd olika vackra orkidéer. Många fina färger, otroligt vackra former och utföranden. Det finns även olika sorters Saintpauliaarter och begonior.

Ett sista stopp kan vara Suckulentrummet. Där hittar du växter som lever i extremt torra miljöer, alltså som  lagrar vätska i bladen, stammen eller roten. Fascinerande! Där finns även södra Afrikas levande stenar Lithops. De är när de blommar knappt möjliga att skilja från de stenar de växer runt.

Botaniska trädgården är ett ställe jag varmt rekommenderar folk att besöka. Jag kommer att gå dit igen snart för att eventuellt se det jag missade men även för att få uppleva allt igen. Sen lutar det väl åt ett besök nästa vår/sommar för att få njuta av flera härliga utslagna blommor.

/Marie

Vill du läsa mer?
”Vilket vackert sår…” – Syfilis i kropp och samhälle

”Vilket vackert sår…” – Syfilis i kropp och samhälle

Nyhetsredaktionen tipsar:  ”Vilket vackert sår…” – Syfilis i kropp och samhälle   Utställning Pågår till och med 30 november Medicinhistoriska museet, Uppsala Det må verka aningen makabert med en utställning om könssjukdomen syfilis, men låt er inte avskräckas för...

Midsommar

Midsommar

Midsommarhelgen är väl ändå Sveriges populäraste högtid! Nätterna är långa och ljusa, barnen har sommarlov och för många vuxna stundar välbehövliga semestrar. Midsommarfirandets traditioner har inte så många influenser utifrån utan har till stor del utformats av...

Släpp dårarna loss – det är vår!

Släpp dårarna loss – det är vår!

Ja, jag vet att det korrekta uttrycket är att släppa fångarna loss, men en gång per år sker det någon form av masspsykos i Uppsala stad. Jag talar såklart om sista april, den dag som i en stor del av landet benämns Valborg. Alkoholen flödar från tidig morgon till sen...