TIPS & GUIDER

Lär dig programmering – Python

Att lära sig programmering kan vara otroligt inspirerande. Här får du lära dig mer om programmeringsspråket Python. Och det kostar ingenting att delta.

Från Wikipedia hittar vi följande text:

Python är ett programspråk som lanserades 1991 av Guido van Rossum. Det är vanligt som nybörjarspråk och inom undervisning, men också som generellt programspråk med tillämpning inom många olika domäner. Det har dynamisk typning, varför det ibland beskrivs som ett skriptspråk. Språket utmärks också av att indentering påverkar programflödet. Detta gör programkoden kompakt och anses ge den god läsbarhet.

Språket utvecklas som öppen källkod. Till språket hör därför flera utvecklingsmiljöer, ett rikt standardbibliotek och många tredjepartsbibliotek. Dessa har tillämpningsområden inom textbehandling, datorgrafik, spelprogrammering, datavisualisering, vetenskapliga beräkningar, maskininlärning, datamining, grafiska användargränssnitt, webbserverscript, systemautomation/skalskript och programmering av mikrokontroller/inbyggda system.

Version Python 3.0, som släpptes 2008, var en större översyn av språket som inte är bakåtkompatibel, men mycket kod för den sista tidigare versionen Python 2.7.18 och tidigare har levt kvar länge.

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Python_(programspr%C3%A5k) Hämtad 2021-09-06

Nedanstående länkar tar dig till YouTube och öppnas i ett nytt fönster

Python – Grunder – Del 1 – Variabler och listor

I den här videon hittar du en grundkurs av Fredrik Johansson. I denna del får du lära dig hur variabler och listor fungerar. Går dessutom igenom print, random, tuple, input, mm.

Python – Grunder – Del 2 – Villkor och loopar

Efter det finns här del 2 av Fredrik Johanssons nybörjarkurs av Python. I denna del får du lära dig hur villkor och loopar fungerar. Går dessutom igenom input, random, omvandla från sträng till heltal, if, else, elif, mm.

Python – Grunder – Del 3 – Funktioner

Sedan är här del 3 av Fredrik Johanssons grundkurs av Python. I denna del får du lära dig hur funktioner fungerar. Du får även lära dig om while-loop, break, beräkna area på en triangel samt göra ett enkelt spel i python.

Learn Python – Full Course for Beginners [Tutorial]

Det här är en 4 timmars grundkurs av Mike Dane på engelska. Uppdelad med tidsaviseringar för ämnena i sammanfattningen.

Python Tutorial – Python for Beginners [Full Course]

En 6 timmars kurs på engelska av “Programming with Mosh” som går igenom grunderna av Python uppdelad med tidsaviseringar till de olika ämnena.

Python Full Course – Bro Code

En nybörjarkurs på engelska av “Bro Code”som går igenom olika ämnen. 12 timmar lång men även denna har tidsaviseringar i sammanfattningen.

Vill du läsa mer?
Kulturnatten på Bror Hjorths hus

Kulturnatten på Bror Hjorths hus

Bild: Bror Hjorths hus Bror Hjorths hus har öppet kl. 12-20 på Kulturnatten. Fri entré. Program kl. 12.30-13.00 Familjevisning: Vad gillade Bror Hjorth? Familjevisning av Bror Hjorths konst ca 20 min. Följs av skulpturverkstad för små och stora (drop-in). Gratis. kl...

Min vän, konstnären John Wirsjö

Min vän, konstnären John Wirsjö

Vid sidan om jobbet umgås jag med konstnären John Wirsjö. Jag började mitt intresse för konst med ett inredningsintresse och på väggar måste det ju hänga lite tavlor. John och jag träffades ungefär samtidigt, när båda hade lite kris. Men som vi brukar säga, det blir...

KULTURNATTEN UPPSALA 2023!

KULTURNATTEN UPPSALA 2023!

Sveriges största kulturnatt äger rum 9 september 2023! Välkommen till KULTURNATTEN UPPSALA 2023! Vad är du intresserad av i år? Uppsalas största kulturmanifestation, Kulturnatten, är ett årligt återkommande evenemang arrangerat av Uppsalas kulturarbetare, kultur- och...

Låtskrivaren

Låtskrivaren

Min vän på jobbet Fredrik, jobbar utöver Initcia med musik, han har en fin studio i främre Luthagen, han känner alla i branschen. Hans teori om 6 degrees of separation gäller menar han, att några få steg, alltså att en person känner en andra , och den en tredje osv...