TIPS & GUIDER

Lär dig något nytt i sommar

Lär dig något nytt i sommar

 

Nu är anmälningsperioden igång för högskolornas och universitetens sommarkurser. Senast den 15 mars måste anmälan vara inne men ibland kan det finnas restplatser på vissa kurser att knipa även senare. Ta chansen och möjligheten att lära dig något nytt!

Varför borde du gå en kurs på just högskola eller universitet? Det är helt gratis! Till skillnad från de flesta andra kursgivare så behöver du inte lägga ut en krona på dyra kursavgifter. Det du behöver är kurslitteraturen, vilken oftast kan lånas på bibliotek eller köpas billigt i andrahand.

Låt dig inte skrämmas av att det är högskolor och universitet som anordnar kurserna – det finns kurser i alla möjliga ämnen och på alla möjliga nivåer. Kanske har du drömt om att lära dig italienska? Då har Stockholms universitet en förberedande kurs på distans i språket. Andra språk du kan lära dig grunder i den här sommaren är bland annat danska, norska, och isländska.

Det finns inte heller bara klassiskt ”pluggiga” ämnen att studera. Är du till exempel intresserad av musik så har Linnéuniversitetet flera spännande kurser. Vad sägs om ”Att skriva sångtexter på engelska”, ”Musikteori” eller ”Att komponera musik mot uppdrag” som ges på distans. Vill du lära dig använda digitalkameran och ta bättre bilder? Då har Göteborgs universitet en introduktionskurs i digital fotografi. Har du känt dig nyfiken på att testa brygga eget öl någon gång? Då har Högskolan i Borås en kurs i ”Ölbryggning och fermentering” du kan börja med.

Det finns massor av kurser på distans. Distansstudier kräver en gnutta diciplin men ger dig frihet att studera oavsett vart du befinner dig och oftast på den tid som passar dig bäst. Det finns kurser som sträcker sig över hela sommarterminen eller bara över några veckor. Det finns kurser som går på heltid och kurser i lite lugnare deltidstempo. För att hitta kurser lite mer på plats i Uppsala – glöm inte att det finns två universitet att spana in; både Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.

För att anmäla dig till en sommarkurs går du in på antagning.se. Där kan du hitta hela utbudet av sommarkurser, läsa mer om kurserna och se information om hur du går till väga för att söka.

Ta möjligheten, stilla nyfikenheten och vidga dina vyer i sommar!

 

Andra kurser som kanske kan locka:

”Att skriva barnlitteratur, introduktion” (Linnéuniversitetet)
”Faktaresistens, fake news, sociala medier och hälsa” (Stockholms universitet)
”Fri akvarell” (Umeå universitet)
”Harry Potter och hans världar” (Linnéuniversitetet)
Kreativt skrivande (Flera kurser från flera universitet)
Kriminologi (Flera kurser – Mittuniversitetet)
”Närproducerad, vilda och hållbara måltider för hushållet” (Örebro universitet)
”Ortsnamn och personnamn” (Uppsala universitet)
”Rumsväxter” (Sveriges lantbruksuniversitet)
Skissteknik (Flera kurser från flera universitet)
”Svenska dialekter” (Uppsala universitet)
”Översiktskurs i astronomi, orienteringskurs” (Stockholms universitet)

 

Exempel på kurser som kan spetsa CV:t

Engelska i arbetslivet (Flera kurser – Karlstads universitet)
Genusvetenskap (Flera kurser – Mittuniversitetet)
Inledande programmering med antingen Java, C++ eller Python (Flera kurser från flera universitet)
Juridisk översiktskurs (Flera kurser från flera universitet)
Projektledning (Flera kurser från flera universitet)
”Säljteknik och kommunikation G1F” (Högskolan i Skövde)

Av: Annefrid Osmansky
Foto: Bibliotheek Bornem

Vill du läsa mer?
Kulturnatten på Bror Hjorths hus

Kulturnatten på Bror Hjorths hus

Bild: Bror Hjorths hus Bror Hjorths hus har öppet kl. 12-20 på Kulturnatten. Fri entré. Program kl. 12.30-13.00 Familjevisning: Vad gillade Bror Hjorth? Familjevisning av Bror Hjorths konst ca 20 min. Följs av skulpturverkstad för små och stora (drop-in). Gratis. kl...

Min vän, konstnären John Wirsjö

Min vän, konstnären John Wirsjö

Vid sidan om jobbet umgås jag med konstnären John Wirsjö. Jag började mitt intresse för konst med ett inredningsintresse och på väggar måste det ju hänga lite tavlor. John och jag träffades ungefär samtidigt, när båda hade lite kris. Men som vi brukar säga, det blir...

KULTURNATTEN UPPSALA 2023!

KULTURNATTEN UPPSALA 2023!

Sveriges största kulturnatt äger rum 9 september 2023! Välkommen till KULTURNATTEN UPPSALA 2023! Vad är du intresserad av i år? Uppsalas största kulturmanifestation, Kulturnatten, är ett årligt återkommande evenemang arrangerat av Uppsalas kulturarbetare, kultur- och...

Låtskrivaren

Låtskrivaren

Min vän på jobbet Fredrik, jobbar utöver Initcia med musik, han har en fin studio i främre Luthagen, han känner alla i branschen. Hans teori om 6 degrees of separation gäller menar han, att några få steg, alltså att en person känner en andra , och den en tredje osv...