TIPS & GUIDER

Lär dig något nytt i sommar

Lär dig något nytt i sommar

 

Nu är anmälningsperioden igång för högskolornas och universitetens sommarkurser. Senast den 15 mars måste anmälan vara inne men ibland kan det finnas restplatser på vissa kurser att knipa även senare. Ta chansen och möjligheten att lära dig något nytt!

Varför borde du gå en kurs på just högskola eller universitet? Det är helt gratis! Till skillnad från de flesta andra kursgivare så behöver du inte lägga ut en krona på dyra kursavgifter. Det du behöver är kurslitteraturen, vilken oftast kan lånas på bibliotek eller köpas billigt i andrahand.

Låt dig inte skrämmas av att det är högskolor och universitet som anordnar kurserna – det finns kurser i alla möjliga ämnen och på alla möjliga nivåer. Kanske har du drömt om att lära dig italienska? Då har Stockholms universitet en förberedande kurs på distans i språket. Andra språk du kan lära dig grunder i den här sommaren är bland annat danska, norska, och isländska.

Det finns inte heller bara klassiskt ”pluggiga” ämnen att studera. Är du till exempel intresserad av musik så har Linnéuniversitetet flera spännande kurser. Vad sägs om ”Att skriva sångtexter på engelska”, ”Musikteori” eller ”Att komponera musik mot uppdrag” som ges på distans. Vill du lära dig använda digitalkameran och ta bättre bilder? Då har Göteborgs universitet en introduktionskurs i digital fotografi. Har du känt dig nyfiken på att testa brygga eget öl någon gång? Då har Högskolan i Borås en kurs i ”Ölbryggning och fermentering” du kan börja med.

Det finns massor av kurser på distans. Distansstudier kräver en gnutta diciplin men ger dig frihet att studera oavsett vart du befinner dig och oftast på den tid som passar dig bäst. Det finns kurser som sträcker sig över hela sommarterminen eller bara över några veckor. Det finns kurser som går på heltid och kurser i lite lugnare deltidstempo. För att hitta kurser lite mer på plats i Uppsala – glöm inte att det finns två universitet att spana in; både Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.

För att anmäla dig till en sommarkurs går du in på antagning.se. Där kan du hitta hela utbudet av sommarkurser, läsa mer om kurserna och se information om hur du går till väga för att söka.

Ta möjligheten, stilla nyfikenheten och vidga dina vyer i sommar!

 

Andra kurser som kanske kan locka:

”Att skriva barnlitteratur, introduktion” (Linnéuniversitetet)
”Faktaresistens, fake news, sociala medier och hälsa” (Stockholms universitet)
”Fri akvarell” (Umeå universitet)
”Harry Potter och hans världar” (Linnéuniversitetet)
Kreativt skrivande (Flera kurser från flera universitet)
Kriminologi (Flera kurser – Mittuniversitetet)
”Närproducerad, vilda och hållbara måltider för hushållet” (Örebro universitet)
”Ortsnamn och personnamn” (Uppsala universitet)
”Rumsväxter” (Sveriges lantbruksuniversitet)
Skissteknik (Flera kurser från flera universitet)
”Svenska dialekter” (Uppsala universitet)
”Översiktskurs i astronomi, orienteringskurs” (Stockholms universitet)

 

Exempel på kurser som kan spetsa CV:t

Engelska i arbetslivet (Flera kurser – Karlstads universitet)
Genusvetenskap (Flera kurser – Mittuniversitetet)
Inledande programmering med antingen Java, C++ eller Python (Flera kurser från flera universitet)
Juridisk översiktskurs (Flera kurser från flera universitet)
Projektledning (Flera kurser från flera universitet)
”Säljteknik och kommunikation G1F” (Högskolan i Skövde)

Av: Annefrid Osmansky
Foto: Bibliotheek Bornem

Vill du läsa mer?
Lär dig dansa – disco

Lär dig dansa – disco

Att lära sig ett dansa kan vara otroligt inspirerande. Här får du lära dig mer om att dansa disco. Och det kostar ingenting att delta. Från Wikipedia hittar vi följande text: "Discodans (Engelska: Disco Dance) är en dansstil som utvecklades i discokulturen på...

Lär dig dansa – bugg

Lär dig dansa – bugg

Att lära sig ett dansa kan vara otroligt inspirerande. Här får du lära dig mer om att dansa bugg. Och det kostar ingenting att delta. Från Wikipedia hittar vi följande text: "Bugg är en svensk pardans som dansas till musik i fyrafjärdedelstakt i vanligtvis snabbt...

Lär dig språk – Svenska

Lär dig språk – Svenska

Att lära sig språk kan vara otroligt inspirerande. Här får du lära dig mer om svenska. Och det kostar ingenting att delta. Från Wikipedia hittar vi följande text: Svenska är ett östnordiskt språk som talas av ungefär tio miljoner personer främst i Sverige där språket...

Lär dig magi

Lär dig magi

Att lära sig trolleritrick kan vara otroligt roligt. Här får du lära dig mer om magi. Och det kostar ingenting att delta. Från Wikipedia hittar vi följande text: Trolleri eller illusionism är konsten att underhålla en publik genom att skapa illusioner och falska...