TIPS & GUIDER

Lär dig något nytt i sommar

Lär dig något nytt i sommar

 

Nu är anmälningsperioden igång för högskolornas och universitetens sommarkurser. Senast den 15 mars måste anmälan vara inne men ibland kan det finnas restplatser på vissa kurser att knipa även senare. Ta chansen och möjligheten att lära dig något nytt!

Varför borde du gå en kurs på just högskola eller universitet? Det är helt gratis! Till skillnad från de flesta andra kursgivare så behöver du inte lägga ut en krona på dyra kursavgifter. Det du behöver är kurslitteraturen, vilken oftast kan lånas på bibliotek eller köpas billigt i andrahand.

Låt dig inte skrämmas av att det är högskolor och universitet som anordnar kurserna – det finns kurser i alla möjliga ämnen och på alla möjliga nivåer. Kanske har du drömt om att lära dig italienska? Då har Stockholms universitet en förberedande kurs på distans i språket. Andra språk du kan lära dig grunder i den här sommaren är bland annat danska, norska, och isländska.

Det finns inte heller bara klassiskt ”pluggiga” ämnen att studera. Är du till exempel intresserad av musik så har Linnéuniversitetet flera spännande kurser. Vad sägs om ”Att skriva sångtexter på engelska”, ”Musikteori” eller ”Att komponera musik mot uppdrag” som ges på distans. Vill du lära dig använda digitalkameran och ta bättre bilder? Då har Göteborgs universitet en introduktionskurs i digital fotografi. Har du känt dig nyfiken på att testa brygga eget öl någon gång? Då har Högskolan i Borås en kurs i ”Ölbryggning och fermentering” du kan börja med.

Det finns massor av kurser på distans. Distansstudier kräver en gnutta diciplin men ger dig frihet att studera oavsett vart du befinner dig och oftast på den tid som passar dig bäst. Det finns kurser som sträcker sig över hela sommarterminen eller bara över några veckor. Det finns kurser som går på heltid och kurser i lite lugnare deltidstempo. För att hitta kurser lite mer på plats i Uppsala – glöm inte att det finns två universitet att spana in; både Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.

För att anmäla dig till en sommarkurs går du in på antagning.se. Där kan du hitta hela utbudet av sommarkurser, läsa mer om kurserna och se information om hur du går till väga för att söka.

Ta möjligheten, stilla nyfikenheten och vidga dina vyer i sommar!

 

Andra kurser som kanske kan locka:

”Att skriva barnlitteratur, introduktion” (Linnéuniversitetet)
”Faktaresistens, fake news, sociala medier och hälsa” (Stockholms universitet)
”Fri akvarell” (Umeå universitet)
”Harry Potter och hans världar” (Linnéuniversitetet)
Kreativt skrivande (Flera kurser från flera universitet)
Kriminologi (Flera kurser – Mittuniversitetet)
”Närproducerad, vilda och hållbara måltider för hushållet” (Örebro universitet)
”Ortsnamn och personnamn” (Uppsala universitet)
”Rumsväxter” (Sveriges lantbruksuniversitet)
Skissteknik (Flera kurser från flera universitet)
”Svenska dialekter” (Uppsala universitet)
”Översiktskurs i astronomi, orienteringskurs” (Stockholms universitet)

 

Exempel på kurser som kan spetsa CV:t

Engelska i arbetslivet (Flera kurser – Karlstads universitet)
Genusvetenskap (Flera kurser – Mittuniversitetet)
Inledande programmering med antingen Java, C++ eller Python (Flera kurser från flera universitet)
Juridisk översiktskurs (Flera kurser från flera universitet)
Projektledning (Flera kurser från flera universitet)
”Säljteknik och kommunikation G1F” (Högskolan i Skövde)

Av: Annefrid Osmansky
Foto: Bibliotheek Bornem

Vill du läsa mer?
Lär dig om saffran

Lär dig om saffran

Saffran, som kommer från pistillmärken i saffranskrokus, är den dyrbaraste av alla kryddor. Det krävs minst 100 000–150 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna 1 kg torkad saffran. Det tidigaste omnämnandet av saffran är på sumeriska...

Kulturnatten 2022!

Kulturnatten 2022!

Den 10 september återvänder Kulturnatten till Uppsalas gator, torg och kulturlokaler för ännu en magisk kväll. Efter två år av digitalt firande återvänder Kulturnatten Uppsala i fysisk form, med en mängd olika aktiviteter. Upplev musik, spännande dansföreställningar,...

Fira våffeldagen den 25 mars!

Fira våffeldagen den 25 mars!

Firandet av Våffeldagen har en intressant och annorlunda bakgrund. Idag firas dagen oftast inte mer än att vi äter just våfflor. Dagen har dock sitt ursprung i Jungfru Maria bebådelsedag som är en kristen högtid. Högtiden firas nio månader före julafton då hon genom...

Fira fettisdagen med semlor

Fira fettisdagen med semlor

Den första mars i år inträffar fettisdagen, starkt associerad med Semlan, men har det alltid varit så? Var kommer Semlan ifrån och vad är egentligen fettisdagen? Det är frågor som besvaras i denna artikel. I slutet följer även ett recept på topppengoda semlor!...