Aspens dag i Fyrisån

Var med och fira att Upplands landskapsfisk, aspen, och andra fiskar i Fyrisån åter kan vandra uppför Islandsfallet. Vid den här tiden på året kan hundratals aspar, fiskar som är över halvmetern långa, vandra upp via fisktrappan vid Islandsfallet till Aspforsen vid Upplandsmuseet för att leka inne i centrala Uppsala. Allt detta är möjligt tack vare de åtgärder som gjorts av Uppsala kommun och Naturskyddsföreningen för att underlätta för vandrande fisk.

Om det är en lämplig tid kommer Upplandsstiftelsen att ha en ryssja vid fiskvägen vid Islandsfallet för att försöka fånga asp och märka dem. Personal från Biotopia och Upplandsstiftelsen kommer hjälpa alla att kunna ta del av aspmärkningen och få se dessa mäktiga fiskar. Vi hoppas att det är just denna dag som asparna vill vandra upp!

Passa också på att besöka Pumphuset på andra sidan Fyrisån som har öppet för allmänheten. Program för dagen kommer inom kort.

Program för Islandsfallet

16:00 Försnack

Det pratas om vad det finns för fiskar i Fyrisån och hur man vet att de finns där.

16:30 Ryssjan vittjas

Upplandsstiftelsens personal visar upp fiskar som fångats i nätstruten som fästs i fisktrappans mynning. Fiskarna mäts och märks med PIT-tags och släpps ut för vidare färd uppför Fyrisån.

Program för Pumphuset

17:00 Hur kan Fyrisån ändra färg från dag till dag?

Alla har nog lagt märke till hur olika Fyrisåns vatten kan se ut vid olika tillfällen. Oftast ser den mest ut som en någorlunda klar grönbrun soppa, men ibland växlar färgen på någon dag till något som mer ser ut som café latte. Hur kan det komma sig? Jens Fölster, forskare på SLU kommer presentera SLU:s arbete med mätningar i Fyrisån och med att minska påverkan från jordbruket.

————————————————————————————————————————————————————————

Evenemanget arrangeras av Biotopia, Upplandsstiftelsen, Länsstyrelsen i Uppsala län, Uppsala kommun, Pumphuset, SLU,och Fyrisåns vattenförbund.

 

Datum

19 apr 2023
Utgånget

Tid

16:00

Mer info

Läs mer

Arrangör

Biotopia
Telefon
018-727 63 70
E-post
biotopia@uppsala.se
Webbplats
https://biotopia.nu/

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *