ARTIKLAR

Släpp dårarna loss – det är vår!

Ja, jag vet att det korrekta uttrycket är att släppa fångarna loss, men en gång per år sker det någon form av masspsykos i Uppsala stad. Jag talar såklart om sista april, den dag som i en stor del av landet benämns Valborg.

Alkoholen flödar från tidig morgon till sen kväll. Det är champagnefrukost, sillunch med nubbe, champagnegalopp, med mera. Möjligheterna till att motivera dryckenskap är nästintill oändliga. I överfyllda parker är det picknick. I ottan går folk upp för att försäkra sig om att hitta ett dugligt utrymme att lägga ut sin filt på, åtminstone ett som inte är bredvid bajamajorna. Likt en skock vallade får samlas de frivilligt på en rörelseyta som definitivt inte uppfyller Jordbruksverkets krav. På stadens gator och torg är situationen inte mycket bättre. Människorna är fortfarande att likna vid djur. Det är ett myller av yra höns, kalvar på grönbete, borttappade valpar som gråter och flockar av diverse andra arter. Att inga olyckor orsakade av nedtrampning rapporteras efter en dag som denna är ett under.

Lyckligt ovetande

Med livet som insats deltar studenter i forsränningen, ivrigt påhejade av horderna med människor. Det kan tyckas vara tillrop av uppmuntran och glädjeyra, men innerst inne beror de på en illvillig längtan. En längtan efter att få se flottarna välta, sugas ner under vattenytan med sin besättning och allra helst att farkosterna ska bli till vrak. Studenterna tycks vara lyckligt ovetande om att de inte är något annat än blöta narrar med högskolepoäng.

Ett fat med sur mjölk

Som om det inte vore nog har fanstyget sista april expanderat till att även omfatta skvalborg, kvalborg och avslutningsvis finalborg 1 maj. Fest i dagarna fyra, med andra ord. Spektaklet har således blivit en långhelg, framförallt för ungdomar och studenter. Ni vet de där som är i en ålder när hjärnan inte är helt färdigutvecklad. Succé. För en annan tillhör lyckligtvis den åldern en svunnen tid. Klockan är numera sen när den närmar sig 23. Då ligger troligtvis tant till sängs sedan länge. Hon är trött och det är ju en dag imorgon också. Saker som dessa diskuterar hon med den föga intresserade katten. En innekatt vilkens största trauma i livet var när hans tjänare av misstag ställde fram ett fat med sur mjölk.

Ett spektakel

Nåväl. Mösspåtagningen vid Carolina Rediviva och de stämningsfulla kasarna är väl de aktiviteter som är någotsånär godtagbara. Synd bara att min studenthatt försvann under mystiska omständigheter redan på studentdagskvällen och att lukten från de brinnande kasarna gör mig illamående.

Sista april. Ett spektakel. Men det är väl bara att resignera. Pöbeln har sagt sitt och det med besked. Om det nu krävs dårskap för att det ska bli vår: har vi något annat val än att släppa dårarna fria?

KÅSERI
av Anna Olsson

Vill du läsa mer?
Ett besök på Carolina Rediviva

Ett besök på Carolina Rediviva

Uppe på Carolinabacken står en gul magnifik byggnad med stora vita pelare vid ingången. Det är Carolina Rediviva, som är Sveriges äldsta och största universitetsbibliotek. Vid första anblick ser byggnaden verkligen anrik ut, vilket den är med tanke på att den stått...

Recension av Botaniska trädgården

Recension av Botaniska trädgården

Botaniska trädgården i Uppsala är Sveriges äldsta botaniska trädgård. 1787 beslöt Gustav III att donera Uppsala slottsträdgård till Uppsala universitet att användas som ny botanisk trädgård. Den gamla trädgården består till stor del av slottsträdgården som är anlagd...

”Vilket vackert sår…” – Syfilis i kropp och samhälle

”Vilket vackert sår…” – Syfilis i kropp och samhälle

Nyhetsredaktionen tipsar:  ”Vilket vackert sår…” – Syfilis i kropp och samhälle   Utställning Pågår till och med 30 november Medicinhistoriska museet, Uppsala Det må verka aningen makabert med en utställning om könssjukdomen syfilis, men låt er inte avskräckas för...