TIPS & GUIDER

Utflykt i skogen

På fritiden är det väldigt givande att göra olika aktiviteter tillsammans med sina barn. Den här artikeln syftar till att ge inspiration att åka ut i naturen och ge några förslag på enkla och roliga saker man kan hitta på under en utflykt i skogen.

Av: Frida Andersson – Publicerad: 2020-06-17

Hitta platser i skogen

Om ni inte är vana att hitta igen en enskild liten plats i skogen där ni kan ha er familjeutflykt kan ni börja med att utgå från en känd vandringsled. Därifrån kan ni leta efter ett lämpligt ställe att göra en liten avstickare från den stora vandringsleden och gå en bit in i skogen. Naturligtvis gäller det att se till att man kommer ihåg vägen tillbaka till den stora vandringsleden igen.

Tips på vandringsleder

  • Gröna stigen – På Gröna stigen i Lilla Djurgårdsskogen kan både stor och liten upptäcka skogen på ett spännande sätt.
  • Linnéstigarna – Linnéstigarna är rekonstruktioner av Carl von Linnés åtta pedagogiska naturvandringar runt Uppsala.
  • Strandpromenaden i Vårdsätra – Strandpromenaden leder dig längs en grusad stig som är lätt att gå på och träbryggor med viloplatser. Hela strandpromenaden är tillgänglig för alla. Det betyder att underlag och lutningar fungerar bra för besökare med rullstol och barnvagn.

Hitta fler leder på Uppsala Kommuns sida för Vandringsleder och stigar.

Foto: PublicDomainPictures

Roliga aktiviteter för barn i skogen

Ta med sagor eller böcker som barnen tycker om och ha en mysig sagostund. Uppmuntra barnen att själva komma med förslag på lekar, spel eller aktiviteter som de vill göra med er. Ta med böcker som kan hjälpa er att identifiera olika sorters fåglar, växter eller djurspår som ni ser på er utflykt. Det kan vara både spännande och lärorikt.

När ni kommer ut i skogen kan ni hjälpas åt att samla ihop en pinne, 5 gran- eller tallkottar och 5 stenar. Rita ett 3×3-rutnät på lämpligt ställe på marken med pinnen så det blir totalt 9 rutor. Det går även att bygga ihop rutnätet med hjälp av kottar, pinnar och stenar om det inte går att rita på marken med pinnar där ni befinner er. Rutnätet kan användas till att spela det enkla men roliga spelet ”Tre i rad”. Låt någon få kottarna som sina spelpjäser och motspelaren få stenarna. Syftet är att få tre spelpjäser i rad först, precis som namnet indikerar. Spelare får knuffa bort motspelarens pjäser genom att själv ställa sig på den tidigare upptagna rutan. Ni kan turas om att spela mot varandra.

Uggla (dekorativ bild)
Foto: Erik Karits
Vitsippor (dekorativ bild)
Foto: Hans Braxmeier
Svampar (dekorativ bild)
Foto: Tina Kuper

Foto: Frida Andersson

Mat i skogen

Gör gärna goda smörgåsar tillsammans med barnen att ta med ut i skogen. Ta med valfri dryck i till exempel en termos och drick sedan ur varsin kåsa eller mugg.

Från mitten av juni till början av september man kan hitta blåbär i skogen och från början av september till mitten av oktober hittar man lingon. Det går även att hitta smultron, vilda hallon, björnbär och rönnbär i Upplands skogar.

Svampar bör generellt alltid tillagas innan de äts. Ät aldrig svamp om du är osäker på vad det är för sort. Det kan därför vara bra att ha med sig en svampbok när du ska ut i skogen. Det finns även svamp-appar att ladda ned i mobilen. Många studieförbund och svampkonsulenter håller svampkurser varje höst som man kan anmäla sig till.

De första gula kantarellerna kommer redan i juni till juli och säsongen fortsätter ända tilloktober och från augusti till och med november kan man plocka höstkantareller.

Portfölj och termos (dekorativ bild)
Foto: ulleo
Blåbär (dekorativ bild)
Foto: Lojsan

Foto: Pixabay

Eldnings- och grillförbud

Vid eldnings- och grillförbud går det bra att ta med varm mat ut i skogen genom att tillaga den hemma i förväg och ta med i en mattermos.

Är det eldningsförbud får du inte använda engångsgrill, bara grilla på egen tomt och i fasta, iordningställda grillplatser. Ni kan ringa Uppsala brandförsvars telefonsvarare på telefonnummer 018-727 30 55 för aktuell information kring eventuella eldningsförbud.

Vid eldningsförbud är LED-blockljus ett trevligt alternativ till en vanlig brasa. Ljusen drivs av vanliga batterier och är helt säkra att ta med ut i naturen så länge de inte glöms eller lämnas kvar där. De brukar lysa väldigt fint och ge en mysig stämning.

 

Foto: Alexas_Fotos

Ta hand om skogen

Lämna gärna skogen ännu mer skräpfri än ni hittade den. Engångsprodukter kan ibland glömmas eller lämnas kvar i skogen. Använd istället gärna hållbara kåsor i hårdplast eller trä att dricka och äta ur. Ta gärna med ert vanliga vardagsbestick istället för engångsprodukter. Plastkåsor kostar vanligen mellan 12 kr – 20 kr och håller i många år. Träkåsor kan köpas i butik, men även av lokala hantverkare vid till exempel marknader och ger en härlig utflyktskänsla.

Det är bra att ha med en skräppåse att samla upp allt eventuellt skräp i, till exempel servetter som använts vid måltiden, när utflykten är över. Ta med skräppåsen hem eller kasta i sopkärl längst vandringsled, samlingsplats eller parkering.

Besök gärna länkarna nedan (externa länkar öppnas i ett nytt fönster/flik).Vandringsleder i Uppsala Kommun | Uppsala BrandförsvarKåsor av plast hos Widforss.se | Batteridrivna blockljus hos Jula
Vill du läsa mer?
Bland silluncher och vårsånger

Bland silluncher och vårsånger

Hålltider för Valborg/sista april i Uppsala: 10.00 Forsränningen i Fyrisån 13.30 Wijkmanska Blecket spelar framför Carolina Rediviva 15.00 (Prick!) Mösspåtagningen i Carolinabacken 15.02 OD:s konsert på trappan till Carolina Rediviva 21.00 Vårsånger och tal vid...

Därför mår man bra av att baka – forskningen visar

Därför mår man bra av att baka – forskningen visar

Tycker du om att baka så är det bara att plocka fram bunken och börja – bakning är nämligen bra för hälsan. Människor som bakar mår bättre, visar forskning. – Att baka för andra kan göra att man mår bättre, och bidra till minskad stress och göra att man känner att man...

Luciasånger

Luciasånger

Här har vi samlat några klassiska luciasånger till årets Luciafirande. På följande sida finns det många fler: https://www.xn--julsnger-d0a.se/luciasanger/ Vill man lyssna på sångerna kan man klicka på Youtube-länken under varje sångtext. Goder morgon i denna sal Goder...

Luciafirandets historia

Luciafirandets historia

Luciafirandet i Sverige har en brokig bakgrund med flera influenser. Det äldsta belägget för en vitklädd Lucia som uppvaktar på morgonen är från år 1764, på Horns ett högreståndsboställe i Västergötland. Denna Lucia hade änglavingar och bar ljusstakar i händerna....