Linnékvintetten håller medeltida tradition vid liv

Linnékvintettens lunchkonsert i Domkyrkan

En förväntansfull skara har samlats i solgasset vid Domkyrkoplanen en varm sommardag i början av juli. Folk sitter på utskott och prång vid den breda stentrappan eller lutar sig mot Gustavianums solvarma fasad. Snart ska Linnékvintetten låta sin musik flöda över folksamlingen, högt upp från kyrkans balustrad.

Strax ovanför det kolossala runda kyrkfönstret på Domkyrkans pampiga framsida, ligger den pelarprydda avsatsen med kalkstensarbeten och arkitektoniska uttryck i nygotisk stil. Det är härifrån som den Uppsalabaserade brassensemblen Linnékvintetten ska spela.

Under två veckor i juli håller Linnékvintetten den uråldriga traditionen med tornmusik levande. Det är ett återkommande och uppskattat sommarevenemang som innebär musik från Domkyrkans balustrad vid tolvslaget, följt av en lunchkonsert inne i kyrkan. Konserterna har olika teman och repertoaren varieras från gång till gång.

Det gäller att backa och hitta en bra position för att få en skymt av musikanterna på den smala balkongen högt upp i katedralens tegelfasad. En polerad tuba sticker upp bakom den murade halvväggen och kastar lekfulla mässingsreflexer omkring sig. Kvintetten gör sig redo. Sorlet från folksamlingen nedanför dämpas av domkyrkans tolvslag. När den mäktiga klockringningen klingat ut stiger starka och klara toner från de blanka bleckblåsinstrumenten.

Företeelsen att spela musik från avsatsen mellan Domkyrkans torn har anor från medeltiden och har förvaltats av kvintetten i hela trettio år, sedan brassensemblen bildades 1986. Traditionellt har tornmusiken spelats ut över hustaken av så kallade stadsmusikanter. Musiken har haft olika syften – alltifrån firande av folkfester till att ha en signalerande funktion.

Inne i kyrkan fylls bänkarna snabbt medan ensemblen tar sig ner till halvcirkeln stolar som väntar längst fram i mittskeppet. Lunchkonserten varar i drygt en halvtimme och fyller Domkyrkan med ett oväntat massivt och kraftfullt musikflöde. Dagens tema är anglokeltiskt och stycket som spelas presenteras med inlevelse och omsorg. Maritime overture – vi är ute på öppet hav i rytande och rullande sjögång. Havet höjer och sänker sig med ursinne och slungar vår båt över skummande vågtoppar.

Det är en otroligt rymd och puls i musiken. Och kraft som om den kom från långt fler än kvintetten som spelar i mitten av kyrkan. Ovanpå den solida och sammansatta strömmen av böljande brassmusik dansar ljusa, lätta och kvicka toner – som om de vore salta stänk över en reling.

Fakta:
  • Evenemanget har fri entré
  • Linnékvintettens tornmusik med lunchkonsert är ett återkommande evenemang som hålls under två veckor i juli.
  • Arrangörer är Musik i Uppland Uppsala Domkyrka och Uppsala Kommun.
  • Plats: Domkyrkan

Av Hanna Eliasson

 

DSC_0357

En stor skara lutar sig mot Gustavianums solvarma vägg för att få en skymt av Linnékvartetten som spelar högt uppe från Domkyrkans balustrad.

 

DSC_0367_kontr

DSC_0390_kontrast

Ensemblen har spelat in en CD med ett urval av de stycken som genom åren har spelats vid Tornkonserterna.

Ensemblen har spelat in en CD med ett urval av de stycken som genom åren har spelats vid Tornkonserterna.