Taxinge slott; Fikabuffé

En solig onsdag i mitten av juli, Margareta/Greta-dagen, ca 25 grader i luften, några svaga sköna vindar. En bilresa på ca 1 h och 30 minuter med tre vänner. Det tar lika lång tid att åka över Stockholm/Södertälje som över Enköping/Strängnäs, men trevligare med småvägar än tråkiga motorvägen så vi valde som vanligt vägen via Enköping/Strängnäs. Vägen går längs med västra sidan av Mälaren och flera gånger är det fina vyer över vattnet och bl.a. klöverängar.

Vi valde att stanna halvvägs i Enköping och äta lunch där. Taxinge slottscafé säljer också lättare lunch, t.ex. räkmacka och pannkakor.

I närheten av Taxinge ligger också vackra Gripsholm slott och Mariefred är en mysig liten sommarstad med bl.a. en muséijärnväg.

Taxinge slott byggdes på 1200-talet och har haft flera ägare sen dess. Ett vackert och lugnt slottsområde intill Mälaren med badplats i närheten och fina möjligheter för picknick. Här finns också hästar och andra djur som grisar, kaniner, hönor och tuppar.

Taxinge 2

I flyglarna bredvid huvudbyggnaden finns bl.a. en presentbutik och det är flera som ställer ut och säljer sina hantverk.

Det är andra året i rad jag besöker Taxinge slott som ligger i Nykvarn utanför Mariefred. Här betalar man för det man äter, vilket jag tycker är bra. Man mumsar inte i sig en massa godheter, vilket jag och många andra gäster säkert hade gjort om man betalat ett pris och sedan fått äta hur mycket man vill. Finns så otroligt mycket gott att äta och mycket för alla smaker såsom tårtor, bakelser, småkakor m.m., men jag förvarnar; som vanligt så vill ögat ha mer än magen, och smakar det så kostar det. De ligger visserligen i samma prisklass som många andra liknande platser.

Men när det är sådan kö, vilket det också var idag (ända ut till gården, men den står inte still som tur är) så köper man lätt på sig flera godsaker på en gång; vilka man sen inte orkar äta upp, allt för att slippa stå i kön igen. Flera jag såg, även mina vänner, fick hämta påsar och ta med sig resterna hem. Det finns gott om sittplatser inomhus och utomhus och idag var det riktigt skönt att sitta ute och dricka en stor kopp gott te (med fri påfyllning) och äta godsaker med trevligt sällskap.

Jag rekommenderar deras goda kanelbullar, vilka tyvärr tar slut snabbt, så även denna gång. Jag var lite besviken att jag inte fick någon bulle alls denna gång, men jag kunde njuta av bl.a. en traditionell biskvi, fudgekaka, vaniljhjärta och den godaste av dem alla, saltlakritsbiskvi. Fudgekakan var också underbart ljuvlig.

  • Tips 1: Har ni inte tillgång till bil eller vill hellre åka båt så går det båtresor från bl.a. Uppsala, Västerås och Strängnäs.
  • Tips 2: Här anordnas också en julmarknad varje år.
  • Tips 3: För er som spelar Pokémon go, det finns några att fånga här också.

Efter en lång dag var man rejält trött när man kom hem, då var det skönt att sätta sig i soffan och mysa med katterna.

Av Emma Oskarsson, 160721

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *