Pelle Svanslös lekplats

Pelle Svanslös har alltid varit en kär figur bland Uppsalaborna. De flesta av oss har säkert varit i kontakt med Gösta Knutssons böcker om Pelle och de andra katterna i Uppsala någon gång under våra liv, men katterna har lyst med sin frånvaro i hemstaden sedan Pelle Svanslös hus stängde. Det har nu har ändrats i och med bygget av Pelle Svanslös lekplats (Pelleparken) i Carolinaparken (Engelska parken).

Vi tog med oss en liten testpanel på två barn och gav oss av för att undersöka lekparken.

Pelleparken ser väldigt trevlig ut på håll och man blir lätt nyfiken på vad det är för något som ligger där. Lekparken liknar mer ett nöjesfält än en lekpark, med mycket färger och intressanta saker som fångar ögat.

DSC_0247

De som byggt parken verkar ha försökt klämma in så många platser ifrån böckerna som man bara kunde. Man har lyckats fylla det ganska begränsade området med ganska många attraktioner. Pelles källare och vind, gammel-Majas domkyrkotorn och Tusse Batongs häkte är bara några av dem. Det finns gungor, rutschkanor och mängder med saker att undersöka och kanske klättra i.

Det är intressant även som vuxen att vandra runt i parken och se om man kan känna igen de många referenserna till böckerna. Det är inte bara byggnader och platser från böckerna som finns med. Om man tittar noga kan man även hitta en eller annan lite mer obskyr referens.

Pelle och Maja

Runt lekparken finns det gott om bord och sittplatser för trötta föräldrar. Det finns även en mängd med toaletter och en luftpump för att fylla på cykeldäcket i närheten.

Barnen tyckte att lekparken var väldigt rolig och bedömde att allt var bra. Särskilt populär var bussen med sina fungerande lysen och den slutna rutschkanan ifrån Domkyrkotornet. Barnen tyckte också att det var jättebra att parken skilde sig från de vanliga, “tråkiga” lekparkerna.

Det största problemet var som vanligt att få barnen att acceptera att gå därifrån, men det är nog ett problem som talar mer för lekparken än emot den.

Roger Pettersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *