Otherworldly: A Way in Untilled

Hyllade videoverket “A Way in Untilled” av den franske konstnären Pierre Huyghe visas på UKK i samband med festivalen Otherworldly.

Konstnären Pierre Huyghe är en föregångare i utforskandet av relationen till det mer-än-mänskliga. I stället för objekt föreslår han hela miljöer som definieras av en långsam förvandling över tid, och som i sig liknar en slags levande varelse.  

A Way in Untilled (2012) filmades i en park i tyska Kassel, på en övergiven och obrukad (untilled) plats. Filmen visar olika processer av förruttnelse och tillblivelse, och ger plats för icke-mänskliga aktörer och oförutsedda händelser. De ”äventyr” och den utveckling vi ser utgör ett mikro-universum av en komposteringsträdgård, men ur de icke-mänskligas perspektiv; det är deras omvärld – umwelt – den de själva upplever utifrån sina egna sinnesförnimmelser.  

Även om vi bara ser en kringströvande hund, som heter ”Human”, så dyker det också upp andra varelser: bin, gnagare, insekter, livsformer i jorden och i vattnet, både djur och växter. Konstnären valde att lämna dess varelser i fred på en minimalt förberedd plats. Det är just denna laissez-fair, det vill säga den låt-gå-mentalitet, som intresserar Huyghe, sättet som varje livsform utvecklar sig i det sammanhang den erbjudits. Huyghe skapade på så sätt bara verket till en del och kontrollerar inte dess möjligheter att förändras.  

Datum

20 okt 2023
Utgånget

Tid

18:00 - 18:15

Länk till eventet:

Läs mer

Platser

Uppsala Konsert & Kongress
Vaksala torg 1, 753 31 Uppsala
Opening Hour
Måndag – Fredag 10:00–16:00 (Helger öppet vid evenemang)
Webbplats
https://www.ukk.se/

Arrangör

Uppsala Konstmuseum
Telefon
018 – 727 24 82
E-post
konstmuseum@uppsala.se
Webbplats
https://konstmuseum.uppsala.se/
X

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *