Home Events Det dödliga våldet mot kvinnor | Uppsala kvinnojour
Det dödliga våldet (dekorativ bild)

Det dödliga våldet mot kvinnor | Uppsala kvinnojour

Det dödliga våldet är den mest extrema formen och yttersta konsekvensen av mäns våld mot kvinnor. Ändå dödas i genomsnitt 13 kvinnor per år i Sverige av en man de har eller har haft en relation med, vilket är mer än en kvinna i månaden. Kvinno- och tjejjourer kämpar varje dag för att förebygga och stoppa våldet. Men det yttersta ansvaret ligger hos samhällets offentliga aktörer. Det krävs bland annat att polis, åklagare och politiker samverkar för att synliggöra och motverka våldet, som kan göra faktisk skillnad. Med förändrad lagstiftning kan också straffen skärpas för gärningsmän som begår denna typ av brott.

En av de kvinnor som har mördats genom åren är Jennie Tholander, som 2019 sköts i pannan av sin ex-pojkvän i sovrummet. Han döms inte för mord, utan för grovt vållande till annans död, eftersom det enligt rätten inte helt går att utesluta att det var en olyckshändelse. Vi måste agera och ifrågasätta när en man kan skjuta en kvinna i huvudet och ändå frias från mord eller dråp.

På internationella kvinnodagen 8 mars uppmärksammar Uppsala Kvinnojour det dödliga våldet mot kvinnor genom en digital föreläsning. Välkomna att anmäla er på anmalan@uppsalakvinnojour.se.

Under livesändningen visas en intervju med justitieminister Morgan Johansson, om det dödliga våldet mot kvinnor samt vad som kan göras mer från politiskt håll.

Andra inbjudna gäster är Elisabeth Aronsson, advokat och tidigare målsägandebiträde i fallet Jennie Tholander.

Även rådman Nils Pålbrant medverkar för att diskutera lagstiftning och vilka förändringar som behövs för att gärningsmän som begår dessa typer av brott ska få skärpta straff.

Datum: Måndag 8 mars 2021
Tid: 09:00-11:00
Plats: Digitalt event
Ålder: Ej angivet
Anmälan: Välkomna att anmäla er på anmalan@uppsalakvinnojour.se
Arrangör: Uppsala kvinnojour


Besök gärna länkarna nedan (externa länkar öppnas i ett nytt fönster/flik).
Uppsala kvinnojour facebook | Kommande digitala event

Datum

08 mar 2021
Expired!

Tid

09:00 - 11:00

Mer info

Läs mer

Platser

Online

Arrangör

Uppsala kvinnojour
Telefon
018-10 10 49
E-post
info@uppsalakvinnojour.se
Webbplats
https://www.uppsalakvinnojour.se/
Mer information

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *