Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Allt ljus på Uppsala 2019

1 november 2019|16:00 - 22:00

|Återkommande Evenemang (Se alla)
Dagligen klockan 16.00-22.00. 1-17 november 2019.
Gratis
Allt ljus på Uppsala (dekorativ bild)

Allt ljus på Uppsala 2019

Allt ljus på Uppsala är en ljusfestival i Uppsala city som pågår under tre veckor i november.

Årets festival har temat ”Uppsala hyllar”. Ljusverk med koppling till relevanta profiler, platser och fenomen i Uppsala lyser upp stadskärnan i novembermörkret. Utöver ljusverken arrangeras ett flertal olika kringaktiviteter som du är välkommen att ta del av tillsammans med familj, vänner eller utforska på egen hand.

Datum: fredagen den 1 november – söndagen den 17 november 2019
Tid: 16.00-22.00
Plats:

1) Nova – Stadsträdgården
2) Fyrisljus
– Årummet mellan Västgötaspången och Islandsbron
3) Glöd över vatten
– Nybron, Dombron och Eddaspången
4) Speak truth to power
– Universitetsbiblioteket Carolina Rediviva
5) Mjau – Pelle Svanslös lekplats, Carolinaparken
6) Flashwall
– Trädgårdsgatan/Valvgatan
7) Beams 
– Gamla torget
8) Hångelbänken – Celsiustorget

Sträcka:

Avstånden mellan ljusverken varierar. Om man går hela den rekommenderade slingan och ser alla åtta ljusverk är den ca 2 km lång.

Tillgänglighet:

De flesta ljusverk går att uppleva från rullstol eller om man har svårt att gå. Vissa ljuspunkter i Pelle Svanslös lekpark kan vara svårt att komma intill direkt. Annars ligger alla ljusverk så att man kan se dem från gångbanan.

Pris: Gratis


Ljusverk 2019

1 – Nova

Nyfikenheten och viljan att förstå universum har länge funnits i Uppsala. När Uppsala universitet bildades år 1477 var astronomi, filosofi och teologi sannolikt de första undervisningsämnena. I nyfikenheten tar ljusverket Nova avstamp.

En nova är en variabel stjärna som snabbt ökar i ljusstyrka. Det dramatiska förloppet äger rum när en stjärna återantänder efter att ha legat vilande i många år. Ljusverket Nova baseras på den mytiska Star of the East som astronomer anser vara just en nova. Som åskådare kommer du få känslan av att uppleva en nova, eller ”ny” stjärna – mäktig och bländande.

Var: Stadsträdgården
Ljusgestaltning: Lucy McDonnell

2 – Fyrisljus

Fyrisån är och har varit av stor betydelse för staden, både nu och då. Med effekterna av Fyrisljus får du möjlighet att reflektera över vattnets betydelse genom tid och rum. Det ramar in en bit av ån och låter oss komma nära. Låt ljuset länka samman minnen från det förflutna med funderingar på framtiden. Laserljus gör vattnet levande och speglar dess själ – strålarna ovanför vattenytan fångas av mönster som skiftar nere i djupet.

Ljusverket kan upplevas från båda sidorna av ån. Laserstrålarna längs vattenytan syns på håll. Men mönstren nere i vattnet upplevs bäst nära räcket, från vissa punkter.

Var: Årummet mellan Västgötaspången och Islandsbron
Ljusgestaltning: Lightscape United

3 – Glöd över vatten

I hundratals år har Fyrisåns kalla novembervatten flödat under stadens broar. Broar som sammanbinder både Uppsala och människor med varandra. Under Allt ljus på Uppsala kommer Nybron, Dombron och Eddaspången bryta av vattnets strömmande köld med illusioner av allt från svagt flämtande kaminsken till fritt flytande lava. Passa på att uppleva, och gå över, en ”glödande” bro.

Var: Nybron, Dombron och Eddaspången
Ljusgestaltning: Svante Pettersson, Bjerking
Teknik, installation och programmering: Albin Roslund, Fredrik Emnéus och Marcus Persson, Kreativ Teknik

Detta ljusverk är ett permanent ljusverk från Uppsala kommun.

4 – Speak truth to power

Yttrandefrihet, demokrati och det öppna samhället är förutsättningar för den akademiska friheten, och för sökandet efter ny kunskap. Men på många håll i världen begränsas det fria ordet. Så nu är det dags att belysa, och hylla alla dem som vågar stå upp för sin övertygelse, för demokrati, för kunskap och för det fria ordet – även när det är obekvämt. De är ljuset i en värld som utan dem skulle falla i mörker.

Under Allt ljus på Uppsala ljussätts Carolina Redivivas fasad för att belysa det fria ordet.

Var: Universitetsbiblioteket Carolina Rediviva
Ljusgestaltning: Scenteknik

5 – Mjau

Pelle Svanslös lekplats är välkänd för många av Uppsalas barnfamiljer. Med ljusverket Mjau hyllas Pelle och hans vänner med ljus, även under de mörka timmarna. Fint allmänljus skapar en trygg plats och framhäver parkens detaljrikedom och fina kvaliteter. Interaktivitet med ljus och ljud ger de små husen liv – när barnen går in i domkyrkan eller klättrar upp på Pelles vind blir de en del av sagans värld. Genom rörliga kortfilmer projicerade på ett plank får barnen följa med i Murres buss ut till Skogstibble.

Var: Pelle Svanslös lekplats, Carolinaparken
Ljusgestaltning: ÅF Lighting

6 – Flashwall

Uppsala och dess invånare har lämnat många avtryck på världen – Carl von Linné och Maria Strömme inom naturvetenskapen och Dag Hammarskjöld och Natan Söderblom inom humanitära områden. För att bara nämna några.

Uppsala och dess invånare kommer fortsätta göra avtryck. Vid Flashwall har du chans att lämna ditt, om än bara för en stund. Tryck på knappen som startar nedräkningen. En stark fotoblixt fångar din rörelse och skugga på väggen bakom dig – ett av dina avtryck för framtiden är satt.

Var: Trädgårdsgatan/Valvgatan
Ljusgestaltning: Utskottet

7 – Beams

Gamla torget har sedan det anlades på medeltiden varit en mötesplats för Uppsalas invånare. Försäljning, rådsmöten eller kompisträff på en solig uteservering – Gamla torget har alltid varit, och är, en plats för samtal, möten och att komma tillsammans.

Ljusverket Beams består av ett hundratal lampor dekorerade av Uppsalaborna själva. Varje lampa är lika unik som sin skapare och representerar den mångfald som utgör staden.

Var: Gamla torget
Ljusgestaltning: 

1-12 Kvarngärdesskolan
13-24 Ramsta skola
25-29 Ronald McDoland hus
30 Göteborgs nation
31 Smålands nation
32 Norrlands nation
33 Västgöta nation
34 Gästrike-Hälsinge nation
35 Södermanlands-Nerikes nation
36 Östgöta nation
37 Kalmar nation
38 Värmlands nation
39 Västmanlands-Dala nation
40 Kuratorskonventet
41-50 Valsätraskolan
51-52 Träffpunkt 65 + Nyby
53-56 Träffpunkt 65+ Björklinge
57-60 Björklingegården
61 Matador
62 Vattenfall
63-74 Ramsta Fritidshem
75-84 Årstaskolan
85-94 Vaksalaskolan
95-104 Danmarks skola
105 Södra tornet

8 – Hångelbänken

Anders Celsius föddes 1701 och är en av Uppsalas mest kända vetenskapsmän. Mest känd är han kanske för den 100-gradiga Celsiusskalan. Vetenskap är kunskap som inte sällan upptäckts på grund av nyfikenhet – en viktig egenskap hos vetenskapskvinnor och -män. Vad händer om jag gör så här? Och varför? Nu är det din tur att prova.

Hångelbänken är ett interaktivt ljusverk som mäter motståndet mellan två ledande handtag. Du kan själv påverka motståndet och ljuset. Om du och en annan person håller i varsitt handtag och även i varandras händer minskas motståndet – ju mindre motstånd mellan handtagen desto mer ljus. Hur starkt ljuset blir beror alltså på hur hett det går till på Hångelbänken. Så när lyser ljuset starkast, och svagast?

Obs! Det är bara motståndet genom er som mäts, det är inte du som leder strömmen. Du kommer alltså inte få en elektrisk stöt genom att röra vid ljusverket.

Var: Celsiustorget
Ljusgestaltning: Utskottet

Upplysta konstverk

Utöver de åtta ljusverken ljussätts också delar av den offentliga konsten på sex platser runtomkring i city.

Soffan på Forumtorget

År 1953 öppnade köpcentret Forum som tillhörde kooperativa förbundet. Det var det första större varuhuset i Uppsala, och det första i landet med självbetjäning. Gallerian fick sedan ge namn till det nuvarande Forumtorget som idag är en av stadens främsta samlingspunkter.

Torgets huvudattraktion är den 65 meter långa soffan som invigdes 2018. Den bjuder in till både aktivitet och vila – med sina 6 726 unika lamellbitar skapar den en oändlig mängd olika sittmöjligheter och tillåter alla att hitta sin favoritplats. När mörkret faller förvandlas soffans karaktär. Genom glaslamellerna sprids ett ljussken som förändras i färg och intensitet längs hela möbelns sträckning. Detta gör soffan till en lika spännande som gemytlig plats under dygnets mörka timmar. Kom och upplev skiftningarna, och olika sätt att sitta.

Var: Forumtorget
Ljusdesign:
White arkitekter

Wallenstam

Stråket från Vaksala torg till Carolina Rediviva utgör Uppsalas paradgata. Inför drottning Kristinas kröning beslöt riksdagen år 1642 att genomföra en ny och modern stadsplan med raka gator i ett striktare rutnät. Några år senare klagade drottningen över att arbetet gick för långsamt och av olika skäl ägde kröningen istället rum i Stockholm. Men i slutet av 1660-talet stod den nya stadsplanen klar. Idag har paradgatan en central roll – den står som huvudstråk vid stadens festligheter, marknader och knyter ihop Uppsalas västra och östra del.

Under Allt ljus på Uppsala kommer Wallenstams fasad lysas upp och färga en liten del av Uppsalas paradgata.

Var: Vaksalagatan/Kungsgatan
Ljussättning: Scenteknik

Pelle Svanslös

Pelle, den svanslösa huvudkaraktären i Gösta Knutssons barnböcker är förmodligen Sveriges mest kända katt. En riktig Uppsalaprofil som precis fyllt 80 år. 2012 ärades han med en egen bronsskulptur i Stadsträdgården, skapad av konstnären Kristina Jansson. Under Allt ljus ljussätts Pelle för att ge känslan av att han jagar eldflugor i mörkret. Och efter sig lämnar han lysande fotspår.

Var: Stadsträdgården
Ljusgestaltning: Stina Marsh, Bjerking tillsammans med konstnären Kristina Jansson och Uppsala kommun

Helga Trefaldighets Kyrka

Där vägarna möts mitt i staden står Helga Trefaldighets kyrka. Här har Uppsalabor trängts med änglarna under valven i 700 år. Dop, bröllop, begravning – innerstadens äldsta kyrka är en älskad plats för livets stora ögonblick. Under Allt ljus på Uppsala har du möjlighet att se tornet i nytt ljus, och kyrkan i nygammalt – två söndagar släcks all elektrisk belysning och du får uppleva akustiken och den unika atmosfären genom ”Concert by Candlelight”.

Öppna visningar med guide ges lördagarna 2/11 samt 9/11.

Var: Helga Trefaldighets Kyrka
Ljussättning: Scenteknik

Ljusvandring

Ljusvandring är en skulptur från 1992. Gjord i rostfritt stål, av Staffan Östlund. Nu får skulpturen ny belysning för att förstärka dess förmåga att fånga ljusets rörelser.

Var: Stadsträdgården
Ljusgestaltning: Stina Marsh, Bjerking tillsammans med konstnären Staffan Östlund och Uppsala Kommun

Linnés mus

Uppsala kommuns minsta offentliga utomhusverk är en liten bronsmus. Musen skapades 2007 av Anna-Karin Brus, i samband med Linnéjubileet. Verket har hamnat i rampljuset eftersom det inte bara uppmärksammar Carl von Linné utan även är ett monument över alla de som vanligtvis inte får minnesmärken, såsom små möss. Linnés mus finns på Lycksalighetens ö i Stadsträdgården. Kan du hitta den?

Var: Lycksalighetens ö, Stadsträdgården
Ljusgestaltning: Stina Marsh, Bjerking tillsammans med Anna-Karin Brus och Uppsala kommun

 


Besök gärna länkarna nedan (externa länkar öppnas i ett nytt fönster/flik).
Allt ljus på Uppsala | Kommande utomhusevent

Foto: Daniel Erkstam

Plats

Uppsala
Stora Torget
Uppsala, 75320 Sverige
+ Google Map