Vacker skosamling på Upplandsmuseet

IMG_1414IMG_1413IMG_1410

Man behöver inte ha ett stort skointresse för att tycka att en utställning med skor kan vara intressant. Det handlar inte bara om skorna i allmänhet, det ligger även en intressant historia om människorna som har varit ägare av skorna. Skor i sig själv berättar mycket när man tittar på slitage och lagningar. När man tittar på utställningen så funderar man på vem har ägt skorna, vad har dom betytt för ägarna av skorna.

Upplandsmuseet har samlat på skor i många år. Exempel på deras skosamling är vardagsskor, festskor, skor vi mins, läckra skor och omöjliga skor att gå i.

Dom har arbetat fram en proffsig utställning, Shoe Stories, där man både har tänkt på ljud, ljus och exponering. Ljuset är fokuserat på skorna var dom än står i lokalen. Skorna är exponerade på ett fantasifullt sätt både på vägg, små tittskåp, golvet och utanför fönstret på en lina. När det gäller ljudet har dom tänkt till ordentligt det är olika fotsteg som hörs i högtalarna var man än befinner sig i lokalen. Det gör att man får en känsla av att man inte går själv på utställningen – häftigt.

Det är en intressant, fantasifull och vacker utställning med en otrolig historia både när det gäller skorna, tidepoken och vem som har burit dom.

Jag rekommenderar definitivt utställningen. Ta god tid på er när ni besöker den. Det är många fina detaljer som ni inte får missa och en hel del intressant historia att läsa om skorna och om vem som har ägt dom.

Annica Manby

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *