Recension: Ingen svartvit bild av Mali

Frilansjournalisten Adam Sjöborg begav sig iväg på en reportageresa till Mali där han var i ungefär tre månader för att dokumentera livet i ett av världens fattigaste länder.  Utställningen visar på ett hårt liv men även med många glädjeämnen.

Adam Sjöborg finansierade resan delvis genom en så kallad crowdfunding, dvs gräsrotsfinansiering. Han tog cirka 1000 bilder under sin tid där. Av dessa så är det tio bilder som ställs ut på Fredens hus. Fotografierna skildrar bland annat de Maliska gruvarbetarnas hårda vardag, där de riskerar liv och hälsa för att få mat för dagen. Samtidigt så får man se bilder på hur kulturlivet i Mali yttrar sig med dans och musik, som man spelar trots statliga förbud. Och hur de allra fattigaste i ett fattigt land försöker försörja sig genom att samla sopor. Adam Sjöborg lyckas som journalist ge bilden av ett Mali som få känner till. Det är ett konfliktdrabbat och fattigt land där FNs insats varit den mest humanitärt kostsamma. Men Mali är ändå rikt på sina kulturyttringar och livsglädje. För den som vill veta mer så kommer ett kostnadsfritt seminarium att hållas 10 april med start klockan 14.00 i Fredens hus lokaler på Uppsala slott. För den som inte kan komma på seminariet men ändå vill veta mer så finns det en artikel att läsa på:
http://www.ergo.nu/reportage/20160229-%C3%A4ven-i-krig-inv%C3%A4ntas-studiebidraget

Och på engelska på:
http://borderlandbulletins.com/mining-for-hope/

Själva utställningen har öppet fram till 4 maj. Öppettiderna för Fredens hus är Onsdag – Fredag, kl. 15.00 – 18.00. Lördag – Söndag, kl. 12.00 – 16.00.

Marko Nyyssölä

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *