Hålltider för Valborg/sista april i Uppsala:
- 10.00 Forsränningen i Fyrisån
- 13.30 Wijkmanska Blecket spelar framför Carolina Rediviva
- 15.00 (Prick!) Mösspåtagningen i Carolinabacken
- 15.02 OD:s konsert på trappan till Carolina Rediviva
- 21.00 Vårsånger och tal vid Gunillaklockan
https://www.uu.se/om-uu/akademiska-traditioner/sista-april/
Historia:
Valborgsmässoafton är årets största studenthögtid i Uppsala med forsränning, sillunch, gasquer – och mycket mer. Valborg, eller sista april som det också kallas, har firats sedan urminnes tider, framför allt i de östra delarna av Sverige. Uppsalastudenterna under gångna sekler högtidlighöll gärna kvällen, och det finns gamla räkningar bevarade som tyder på ett stort festande med mat och dryck.
Under tidigt 1800-tal började studenterna i Uppsala under kvällen den 30 april att gå upp till Slottsbacken för att se på slättens flammande kasar. De som var sångkunniga tog tillfället i akt; detta var studentsångens födelsetid. Det är bestyrkt att man 1823 framförde sången ”Våren är kommen” intill slottet. Så småningom blev det också sed att man skulle utbringa ett leve för kungen och fosterlandet och kanske hålla ett tal till våren.
I slutet av 1800-talet var ceremonin fullt utvecklad, hela studentkåren tågade upp och så blev det regel att studentkårens vice ordförande skulle hålla vårtalet. Detta ofta mycket uppmärksammade tal har sänts i radio sedan 1926 (med ett enda undantag, 1951). Sedan 1971 är det Curator Curatorum, ordförande för studentnationernas samarbetsorgan Kuratorskonventet, som håller talet. Gunillaklockan ringer och Allmänna Sången medverkar fortfarande. Många har hävdat att Slottsbackshyllningen, som alltid börjar precis klockan 21, är en av de finaste studentceremonierna i Sverige.