Uppsala domkyrka

Domkyrkan

Denna veckas kulturspaning gjorde jag på Uppsala Domkyrka.

Uppsala domkyrka nordens största kyrka och sträcker sig 118,7 meter över marken. Domkyrkans största klocka är Sveriges största och väger 6200 kg, den är kallad Storan.

Enligt Svenska kyrkan besöker ca en halv miljon människor kyrkan varje år, jag är en av dem.

Med sina nästan 120 meter torn så är kyrkan väldigt ståtlig utifrån.

Stämningen direkt innanför dörrarna är dock inte lika ståtlig. Belysningen i entrén – var inte den bästa – då den var väldigt dunkel. Väl inne i kyrkan var dock ljuset desto bättre och den ståtliga prägel som kunde ses utifrån reflekterades också inne i kyrkan. Kyrkans enorma fönster bidrog starkt till ett behagligt ljus.

Domkyrkan byggdes med största sannolikhet utan bakomliggande tankar på tillgänglighet, liksom mycket annat under 1400-talet. Då målet troligen var att bygga en sån pampig och storslagen kyrkobyggnad som möjligt; pampigheten i sig skulle ge beundran från så långt håll som möjligt och visa på kyrkans makt.

Som tidigare nämnt är domkyrkan en enorm byggnad med gott om utrymme inomhus, både rullstolar och rullatorer får plats. Idag skulle det dock senare hållas konsert och stolar var utställda vilket trots kyrkans storlek gjorde det någorlunda trångt.

Kyrkan är utrustad med hörslingor, vilket är väldigt bra då det ofta är svårt att höra vad som sägs i högtalarna på grund av ekot som skapas mellan kyrkans väggar och tak. Det saknades däremot både blind- och punktskrift, vilket är väldigt synd då det finns mycket intressant historia att läsa i kyrkan.

Min egen uppfattning av Uppsala Domkyrka är att det är en mäktig byggnad med mycket historia; kyrkan har trots allt legat på tolfte plats av stora byggnader på jorden. Kyrkan ger en bra inblick i hur arkitekturen har sett ut i landet och även kyrkans tidigare stora inflytande i samhället.

Björn Bengtsson den 18 maj 2016

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *