Orangeriet i Slottsträdgården

Den 19-25/9 pågick utställningen Äppel päppel i Uppsala inför firandet av äpplets dag, som inträffade söndag 25e september.
Utställningen var belägen i slottsträdgårdens orangeri som i sin tur ligger mittemot slottet.

När jag gick igenom slottsträdgårdens svarta stålgrindar möttes jag av grönskande blommor, buskar och träd av alla dess slag.

Vissa bar till och med på frukt, närmare bestämt citrusfrukter såsom apelsin, citron och lime. Dessa frukter gav atmosfären en uppfriskande doft av citrus, vilken spred sig i andra delar av trädgården.

För att komma in i Orangeriet var jag tvungen att gå upp för en ramp gjord av gammal kullersten. Det fanns varken skyltar eller annan markering som visade var ingången fanns, trots detta hittade jag slutligen vägen in.

Väl inne i Orangeriet märkte jag att min föreställda bild av utställningen inte överensstämde med den faktiska utställningen. Det fanns ingen personal där som kunde bistå med någon form  av service, till exempel rundvisning eller ytterligare info. De fakta som fanns var enbart skriven text, vilken var för liten för mig att se.

Något jag upplevde som positivt med utställningen var dels att de visade många, för mig, nya äppelsorter och att de även hölls kurser i t.ex. sortbestämning (om man är intresserad av det).

Jag tycker själv att det var ett roligt och intressant evenemang, vilket jag tror skulle kunna passa som besöksmål för exempelvis låg- och mellanstadieklasser då jag tror att det finns mycket mer att lära sig om ”kunskapens frukt”.

 

Fakta om Äpplets dag:

 *Infaller 25e september.

*Traditionen kommer ursprungligen från England.

*Svensk Trädgård tog initiativ att införa dagen som högtid även här i Sverige.

*Målet med dagen är att öka kunskapen kring skötsel av trädet samt vilka användningsområden frukten har.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *