Medicinhistoriska museet

Medicinhistoriska museet ligger i Ulleråker, buss 1, 12 och 20 går förbi Kronparksgården vilket är stationen som ligger dryga 100 m ifrån museet. Utanför entrén fanns ramp vilket tyder på att alla kan känna sig välkomna. Det fanns gott om utrymme även inne i museet vilket gjorde det lätt att ta sig fram. Även handikapptoalett fanns tillgänglig. Belysningen som var smått dunkel gav mig känslan av att jag befann mig i den tidsperiod som utställningen skulle förmedla, men museets dunkla belysning var däremot inte optimal för mig som synskadad. Även trapporna hade dålig belysning och saknade markering vid första och sista steget. Ingen hiss fanns men det hade museet löst med installation av en åkskena för de i behov.

 

Utställningen som till största del var montrar med tillhörande text gjorde det svårt för mig att få en helhetsuppfattning av vad utställningen ville spegla. Det hade underlättat om uppläsning, punkt eller blindskrift hade funnits. Men det fanns mycket trevlig och hjälpsam personal till hands som kunde berätta mer ingående om utställningarna. Vi följde även med på en guidad tur över psykiatrin. Guiden var mycket tillmötesgående och förstående då han lät mig som synskadad känna och hålla i mycket av sakerna som visades, vilket är ett klart tecken på att han gjorde vad han kunde för att alla besökare skulle få en så bra upplevelse som möjligt.

 

Utställningen visade förutom akademiska sjukhusets historia även apotekshistoria vilket var intressant och gav mig nya lärdomar om bland annat framställning av medicin från förr till nu. Kul var att jag fick svar på vad en “pillertrillare” är. Ordets betydelse och härkomst hade jag funderat på sedan en tid tillbaka. Ordet “pillertrillare” är namnet på ett av redskapen som användes vid läkemedelsframställning förr i tiden, men är idag mest känt som ett skämtsamt ord för apotekare. Kanske på grund av att det var apotekarna som blandade till medicinerna förr.

 

Medicinhistoriska museet är ett litet och annorlunda museum, men därför desto mer intressant enligt mig och jag tycker det är absolut värt att besöka. En extra eloge till guiden som höll i visningen då han visade stor förståelse för mitt handikapp och hjälpte i den mån han kunde. På vissa söndagar hålls föreläsningar om ämnen relaterade till medicinhistoria med ett inträde på 40 kr. För mer information om respektive föreläsning och datum besök deras hemsida:

http://www.medicinhistoriskamuseet.uu.se/

 

En Kulturspaning den 27/7
av Björn Bengtsson

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *