Kulturspaning 2016-12-13 Café Ovan Där

Caféet är ett socialt företag som bedrivs av Svenska kyrkan och ligger beläget på plan 3 i Gränby Centrum. Lokalerna är trevliga och placeringen gör även caféet ljust och lätt att vistas i för såväl synskadad som fullt seende. För att ta sig upp till caféet finns hiss, och jag tyckte även att det var ganska gott om öppen golvyta.

Förutom prisvärt fika, erbjuder caféet även möjlighet att ta emot beställningar till större möten, konferenser eller liknande. I december månad pågår utställningen ”Konst på flykt” där tre kvinnliga konstnärer återberättar sin flykt genom sina bilder. Intressant och samtidigt häpnadsväckande att som åskådare få ta del av detta och bara genom deras målningar få en mycket bättre förståelse för det otroliga de har varit med om.

Hitta hit
För att ta sig till Gränby Centrum med lokaltrafik från Uppsala C finns dessa alternativ: Buss 1, 116 och 119, vilka stannar vid Gränbystaden. Närmsta entré är den östra.

VAD ÄR ETT SOCIALT FÖRETAG:
Ett socialt företag har till skillnad från ett vanligt företag, är till exempel att de i huvudsak inte är primärt vinstdrivande. De pengar som de får över ska gå till kompetensutveckling av de anställda, materialkostnader, förbrukningsvaror m.m. Sådana verksamheter bedrivs som ett alternativ för personer som annars skulle ha svårt att komma in i ett arbetssocialt sammanhang för att senare ta sig ut i arbetslivet.

Björn Bengtsson
Publicerad den 16 december 2016