Grand Kulturhus

Grand ligger centralt på Trädgårdsgatan vid huset mittemot Reginateatern. Deras största målgrupp är högstadie- och gymnasieungdomar. På Grand anordnas olika aktiviteter under terminerna, bl.a. ungdomsgård, tv-spelsturneringar, olika workshops och bufféer av olika slag.

Just den här veckan har du chansen att prova på allt som Grand har att erbjuda. Allt från att pyssla eller binda din egen skrivbok till att antingen stå på scen och uppträda eller sköta ljussättningen bakom kulisserna.

Deras lokal är utrustad med hiss, vilken finns tillgänglig vid behov. Trapporna är tydligt markerade vid början och slut samt att resterande trappsteg är markerade, men med en inte lika tydlig markering. Det finns trappräcke på båda sidor, däremot går de inte hela vägen ner. Handikapptoaletten, vilken finns på nedervåningen är placerad nästan mittemot deras hiss.

Då jag började hänga på Grand när jag var 12-13 år har jag blivit något av en stammis och blir ofta igenkänd av personalen. Just detta besök förgylldes av att en personal jag inte sett på länge var där. Hon hade gått en kurs i bokbinderi och hjälpte mig binda ett eget häfte (pilligt, men kul).

Ytterligare aktiviteter som funnits att prova på/ göra har varit: Spela in din egen inspelning i en riktig studio, bakning eller lära dig grunderna i att vara DJ. Ett flertal av aktiviteterna anordnades i samarbete mellan kommunen, Grand och Sensus. Så om något av detta skulle kunna passa dig vill jag bara ge ett hett tips: Gå in på Sensus hemsida och kolla om, och i så fall när de har liknande aktiviteter nästa gång.

Text och foto: Björn Bengtsson

 

Allmän info om Grand

Grand drivs av Uppsala kommun med målet att finnas tillgängliga och vara ett självklart val för ungdomar med intresse av att spela eller arrangera olika typer av kulturella evenemang. I och med Grans uppkomst 1936 fick Uppsala en i sin samtid ”modern” biograf. Vid 80-talets slut förvandlades Grand till vad det är idag, bio byttes ut mot ungdomsverksamhet. I maj 1995 brann Grand ner, av byggnaden fanns endast ytterväggarna kvar. Det dröjde två år innan restaureringen var klar och Grand kunde öppna igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *