TIPS & GUIDER

Askonsdagen – början på fastan

Askonsdagen 14 februari, på Latin dies cinerum, är den första dagen i fastetiden. Den har fått sitt namn efter den välsignade aska som ströddes på de botgörare som fick lämna kyrkan för att igen få tillträde efter absolution på skärtorsdagen.
Under fastan avstår man traditionellt  från animaliska produkter som kött, mjölk och ägg. Fisk fick man däremot äta. Det var en av anledningarna till att kloster ofta anlade stora fiskdammar, så de skulle ha tillgång till fisk även om de låg långt ifrån kusten.

Fastan

Onsdagen efter fastlagssöndagen, alltså askonsdagen, inleder fyrtiodagarsfastan. En förberedelse inför den kristna påsken. I kristendomens barndom var det två eller tre dagars fasta som gällde, men på 300-talet utökades detta, för att påminna om de 40 dagar som Jesus fastade i öknen.
Under Askonsdagens mässa är det vanligt att prästen tecknar ett kors av aska på deltagarnas pannor för att påminna om människans dödlighet. Detta är idag frivilligt. Vid tecknandet säger prästen detta, eller liknande: ”Kom ihåg o människa att du är stoft o att du åter skall bli till stoft. Omvänd dig och tro på evangelium”.
Askonsdagen har en plats med detta tema i Svenska kyrkans evangeliebok. Den återinfördes formellt 1983 efter att ha varit bortplockad sedan reformationstiden, men hade redan i mitten av 1900-talet i många församlingar tagits upp igen utan att detta varit formellt reglerat. Också i Finlands lutherska kyrka har kyrkohandbokens texter och böner för askonsdagen och instruktioner för hur dagen skall firas.

Kontemplation, bön och fasta

Askonsdagens tema är i Svenska kyrkan ”Bön och fasta.” Tidpunkten för Askonsdagen år rörlig. Den inträffar enligt kyrkokalendern 46 dagar före påskdagen (40 vanliga fastedagar samt sex söndagar då man inte fastar). Askonsdagen infaller mellan den 4 februari och den 10 mars.Trots sin placering i det borgerliga året har askonsdagen aldrig infallit på skottdagen den 29 februari och kommer inte infalla detta datum förrän år 2096. I folklig tradition har ordet askonsdagen på ett felaktigt sätt använts som namn på Dymmelonsdagen, som är onsdagen i stillaveckan, alltså dagen före skärtorsdagen.
Kontentan är väl kanske, passa på och ”smoska i er” fastlagsbullar, hetväggar eller som de heter i Ture Sventons värld; Temlor innan den 14 februari.
Eva Lindström			
Vill du läsa mer?
Från Kokslov till Sportlov

Från Kokslov till Sportlov

En resa genom historien om Vinterlovet Ursprunget till sportlovet går tillbaka till 1940 när Bränslekommissionen i Sverige införde det första s k kokslovet. Under andra världskriget var kol och koks, de bränslen som användes för att värma skolorna, kraftigt...

Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag

Alla Hjärtans dag 14 februari – Be my Valentine En ny tradition importerad från USA, som så mycket annat, firas med blommor, konfekt och att bli utbjuden på ”date”. I USA säger man ”Will you be my Valentine?” Här säger vi vanligtvis ”Glad alla hjärtans dag”. VEM VAR...

Advent

Advent

Advent Advent firas under de fyra söndagarna innan  julafton. För många påbörjas då julfirandet och så även det kristna kyrkoåret. Det latinska ordet advent betyder "ankomst" och syftar på födelsen av Jesus Kristus. De flesta av oss tänder det första ljuset i...

NATTEN VAR STOR OCH STUM – Lucia en mörk historia

NATTEN VAR STOR OCH STUM – Lucia en mörk historia

Lucia Innan jag började gräva i Lucia och dess firande hade jag inte en susning om hur komplext det skulle bli. Lucia var ett helgon som stammade från Sicilien och ska ha levt på 300-talet. Enligt Svenska kyrkan var hon född i Syrakusa omkring 280 e kr. Det är...