KulturNatten i Uppsala 30 år 2018

Kulturnatten i Uppsala 30år

KulturNatten i Uppsala 30 år

#KULTURNATTENUPPSALA

Ett färgsprakande hav av smaker, upplevelser, intryck och så mycket mera är vad som gör Uppsalas KulturNatt till ett måste som alla kan njuta av. Under 24 timmar hyllas kultur av alla dess slag på många platser runt om i Uppsala. För varje år som KulturNatten anordnas så blir den bara större och större. Hundratusentals besökare flockas till staden varje år för att ta del av vad natten har att erbjuda!

För 30 år sedan; 1989, hade Uppsalas kulturliv fått nog av att det inte fanns tillräckligt med lokaler där kulturella evenemang kunde hållas. I protest startades Kulturnatten av bl.a. dåvarande kulturchefen i Uppsala kommun och Teater chefen på Uppsala stadsteater. Tillsammans med eldsjälar tog de en ide inspirerad från Lund och gjorde det till något fantastiskt.

På 30 år har evenemanget gått ifrån en ljudlig protest till ett gigantiskt firande av kulturliv av alla dess slag! Idag är evenemanget en stort uppskattad händelse för många runt om i området och även för många som kommer långväga för att delta. Alla som deltar gör sitt bästa för att göra Kulturnatten så fantastisk som möjligt så att den kan fortsätta att återkomma år efter år.

KulturNatten och valår

KulturNatten i Uppsala 30 år

Bild: Wikipedia

Det är intressant att notera att trots att dagens syn på kulturnatten generellt inte har någonting med dagens politik att göra så har årets sammanträffande med riksdagsvalet inte varit den första gången (efter att kulturnatten först realiserades) denna ‘natt’ har sett politisk problematik.

1993’s upplaga såg många bråk med ungdomsgäng som slogs med varandra.

1998 blev Domkyrkan bombhotad då Svenska Kyrkan hade sina egna problem med splittring under denna tid. Att den omdebatterade fotoutställningen Ecce homo hade sin första visning av tre just på KulturNatten blev för mycket för någon, som bombhotade kyrkan för att stoppa denna. Med stort polisskydd tog utställningen plats trots allt. 

2015 var natten präglad med tyngden, sorgen och orättvisan som belystes när otaliga människor blev flyktingar ifrån sina hem och tvingas försöka ta sig till säkerhet i Europa.

Men oavsett vad som hänt verkar det inte ha stoppat folks törst efter kultur och längtan efter att dela med sig av den.

Ifrån 37 arrangörer år 1989 till över 200 arrangörer år 2017; ingen kan säga att Uppsalas Kulturnatt inte satt sina spår genom åren.

Eldshower, riddarspels uppvisningar, graffiti konst, film visningar, musik, mat, sagor, historia m.m. Gammal, ung, barn familj eller student; Det finns så mycket att se på 24 timmar att man nästan blir yr. Konsensus verkar ändå vara att det är näst intill omöjligt att inte njuta av ett så stort evenemang.

Det finns alltid någonting för varje smak, oavsett vad man har för intressen.

 

Av: Michelle Brandel 2018-09-06


Upplev KulturNatten du med
KulturNatten på Gratis Uppsala | Kulturnatten