Artikel – Halloween

Illustrerad Halloween bild (dekorativ)

Bild: Vilja Taxén©

Halloween

Halloween är nästan här – högtiden där barn går runt i läskiga utklädnader och frågar om “bus eller godis” och då det dekoreras med urkarvade pumpor, dödskallar, spindlar och annat skrämmande. Men vart kommer högtiden ifrån och när firas den egentligen?

Halloween som festlighet har Sverige anammat från USA. Trots sin popularitet där har Halloween inte sina rötter i USA, utan i den keltiska högtiden Samhain.

Samhain är, och var, en skördefest där man firade sommarens slut. Högtiden ses ofta som det keltiska nyåret. De keltiska och gäliska folket firade denna högtid den 31 oktober vid solens nedgång till dess nedgång nästkommande dag, den 1 november, då dagarna började just vid solnedgången. Förutom att fira skörden med stora brasor och urkarvade rovor – inte pumpor – så tror man även att gränsen mellan vår värld och “the Otherworld” under Samhain är som tunnast, så att själar av de “som gått vidare” kan besöka vår värld.

Att gå från dörr till dörr utklädd eller med folkspel hör även det till Samhain och ofta har det historiskt byts vers mot något att äta.

Högtiden firas fortfarande på flera platser där dessa kulturer finns, men även världen över då många hedningar uppmärksammar dagen. Samhain är till exempel den viktigaste wiccanska högtiden och är tillägnad de dödas själar. Denna högtid är den första av de åtta i det wiccanska året.

Halloween kommer från Sverige?

Om man bara backar bandet tillbaka en viss bit kan frågan “kommer Halloween från Sverige?” uppstå. Halloween anses nämligen av vissa ha uppstått i samband med kelternas kontakt med vikingarna. När vikingarna kom till Storbritannien och Irland hade de med sig sina traditioner och sedvänjor så som höstblot. Eftersom vikingarna kom att bli den “härskande klassen” i vissa områden av de brittiska öarna är det högst troligt att vikingarnas kultur påverkade kelterna till den grad att de anammade delar av denna. Den keltiska högtiden Samhain har nämligen flera likheter med vikingarnas höstblot. Det finns dock inga vedertagna historiska belagda fakta att backa upp denna teori. Det bör även nämnas att Samhain finns dokumenterat i historien redan långt före vikingarnas resor och att liknande högtider och behovet av att dela in året i bitar har funnits än längre än så.

Halloween i USA

När högtiden kom till USA med de irländska invandrarna – som allmänt hade låg social status – under 1800-talet betraktades högtiden som vidskepelse. Dessutom förknippades symbolspråket med Satan själv, vilket väckte – och väcker – anstöt hos många kristna i USA och runtom i världen. Till en början möttes traditionen av illvilja från amerikanerna, men efterhand snappade de upp idén och fenomenet Halloween, som det ser ut idag, utvecklades. Namnet “Halloween” kommer från engelskans “All hallows eve” och infaller dagen före “All Saints Day”, som uppmärksammas den 1 november varje år.

Under Halloween ringer barn på dörren hos sina grannar och i sitt kvarter och frågar “Trick or treat?”, eller “Bus eller godis?” som det frågas i Sverige. Barnen går sällan ensamma utan har en förälder eller äldre ledsagare med sig som ofta även de klär ut sig.

Spökigt bokfika på Björklingebiblioteket (dekorativ bild av halloweenpumpor)

Foto: David Menidrey via Unsplash

Under den amerikanska Halloween-en gröps pumpor ur och ansikten eller andra mönster karvas in eller skärs ut ur deras skal. Med ett ljus eller batteridriven lampa lyses sedan dessa kreationer upp inifrån. Dessa så kallade “Jack o’lanterns” lyser upp höstmörkret, men även för barnens “Bus eller godis” och markerar att man som boende välkomnar påringningar.

Halloween i Sverige

Firandet av Halloween är relativt nytt i Sverige. Så sent som på sent 80-tal/tidigt 90-tal drog festen igång när storstäder såsom Stockholm, Göteborg och Malmö anordnade fester med tema Halloween. Därefter har högtiden sakta spridit sig över landet. Det är främst barn och unga som omfamnar Halloween, medan många äldre förfasar sig över amerikanisering som populärmedia drar med sig.

Det är värt att notera att Svenska Köpmannaförbundet 1997 i styrelsen beslutade att skapa en ny svensk köphelg. Istället för en helt ny helg valde man dock att välkomna Halloween med öppna armar.

Högtiden skapar i Sverige mycket förvirring över vilken dag den ska firas. Den korrekta dagen även i Sverige är den 31 oktober och ska inte blandas ihop med Alla helgons dag.  Alla helgons dag firas den första lördagen i november och därmed infaller den på olika datum varje år. Denna dag minns vi martyrer, helgon och våra närstående som inte längre finns med oss och kyrkogårdar runtom i landet lyser nästan magiskt av tända gravljus i deras minne. Halloween däremot är i grund och botten en fest där barn ska få klä ut sig, tigga godis och göra bus med de vuxna – något som vanligtvis var oacceptabelt i 1800-talets USA, men som inte är lika malplacerat i dagens samhälle.

I dagens Sverige är Halloween ett festligt avbrott för barn och vuxna i det annalkande höst- och vintermörkret och ett tillfälle för extra inkomster för handlarna. Högtiden är i högsta grad kommersiell, men även ett tillfälle för fest där vi genom att uppmärksamma döden firar livet.

 

Av: Amanda Lundqvist och AT 2018-10-30

 


Kommande Halloweenevent 2018