Kulturspaning 14:de mars

Denna veckas spaning gjorde jag på Fyriskällan i uppsala där de hade en guidad visning av de olika folkrörelsernas arkiv. Då detta var någonting helt nytt för mig och något jag inte hade den blekaste aning om att det ens fanns upplevde jag besöket som intressant och givande. Folkrörelserna som fanns att läsa om var bland annat olika frikyrkorörelser och nykterhetsrörelser. Det fanns en mängd olika fanor som var och en tillhörde någon folkrörelse. I arkivet finns böcker, bilder, tidningar, tidskrifter och småtryck däribland ett exemplar ett exemplar som trycktes redan i början av 1700-talet.

Inne i arkivet var belysningen smått dunkel och på vissa ställen ganska trångt. Denna kombination gör det besvärligt att ta sig fram, då inte minst för en synskadad eller rullstolsbunden person. På Fyriskällan finns handikapptoalett, vilken man hittar nästan med detsamma när man kommer in.

För de som hittar till Uppsala Stadsbibliotek finner ni Fyriskällan i samma byggnad, men ej samma entre, adressen är S:t Olofsgatan 15. Jag upplevde visningen som intressant och givande, jag fick dessutom höra fakta som gjorde mig nyfiken att veta mer. Framkomligheten kunde varit bättre men det är väl å andra sidan ingenting som varken arkiv och än mindre magasin vanligtvis brukar kända för.