Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Museidag på Medicinhistoriska museet – en resa om att leva vidare (15+)

11 november 2018|12:00 - 16:00

Museidag på Medicinhistoriska museet - en resa om att leva vidare (dekorativ bild av Medicinhistoriska museet)

Museidag på Medicinhistoriska museet – en resa om att leva vidare (15+)

Dokumentärfilmen After Life – Four Stories of Torture berättar om fyra personer som kommit till Finland på flykt undan krig och förföljelser. Deras erfarenheter är en berättelse om hur det är att leva vidare. Filmen är textad på engelska.

Filmvisning och samtal med Mervi Junkkonen, 13.00-15.00. Se också konstutställningarna Good Intentions (2015) och FRAGILE, som utgår från filmen.

Datum: Söndagen den 
Tid: –16.00
Plats: Medicinhistoriska museet, Eva Lagerwalls väg 8, Uppsala
Pris: Gratis

 


Om filmen After Life – Four Stories of Torture

Regi: Mervi Junkkonen. 58 min. Finland 2011

Dialog på finska, engelska, franska, ryska och spanska. Textning på engelska.

Kebi, Serge, Musa and Hector kommer från olika delar av världen, men de har en sak gemensamt: de har alla blivit torterade i sina hemländer. Mot alla odds överlevde de tortyren och är alla bosatta i Finland. Livet går vidare, men med vissa begränsningar.

Tortyren har givit svåra efterverkningar. Det har påverkat deras tänkande, självförtroende och sömn. Den tilltagande invandringsfientliga atmosfären i Finland har inte gjort saken bättre. I filmen vävs de fyras historier samman till en gemensam berättelse om hur det är att försöka leva vidare efter tortyr.

 


Om Museidagen 2018

På Fars dag den 11 november bjuder Uppsalas museer in till årets upplaga av Museidagen med verkstäder, föredrag, film, modevisning, mynt och mycket mer. Många av Uppsalas museer håller öppet från kl 12-16. Det gemensamma temat för dagen är resor – långa och korta, i tid och rum, i rymden och i konsten.

Det bjuds på massor av aktiviteter för alla åldrar där man bland annat kan bekanta sig med beresta föremål från när och fjärran. På Evolutionsmuseet kan du gå på fossiljakt och på Biotopia lär man sig känna igen spår av rovdjur. Gamla Uppsala museum bjuder på en resa genom tusen år av klädmode och i Bror Hjorths Hus skapar Sara Lundbergs konst egna vägar och världar i verkstaden.

Upplandsmuseet gör en tidsresa till vikingatiden med föredrag om runstenar, verkstad och visning och i Domkyrkan uppmärksammas bland annat pilgrimsresor. I Botaniska trädgården firas botanisten, japanresenären och linneanen Carl Peter Thunberg och du får veta mer om olika exotiska växter och deras upptäckare.

Museidagen arrangeras av Uppsalamuseernas Informationsförening, ett samarbetsorgan för museernas informatörer och marknadsförare med syfte att sprida kunskap och information om Uppsalas tjugo museer.

 


Besök gärna länkarna nedan (externa länkar öppnas i nytt fönster/flik).
Uppsalas Museer | Medicinhistoriska museet | Fler aktiviteter under Museidagen 2018

Foto: Calle Eklund via Wikimedia Commons (CC-BY)

Plats

Medicinhistoriska museet
Eva Lagerwalls väg 8
Uppsala, 756 43 Sverige
+ Google Map
Telefon:
018-611 26 10
Webbplats:
http://www.medicinhistoriskamuseet.uu.se/